ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Les polítiques actuals estan reduint la base de l’independentisme.

Segons el tercer baròmetre del CEO d’enguany, per grups d’edat, els percentatges en la resposta a «Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?» són els següents (també el segon baròmetre):

Es ratifica la caiguda espectacular de l’independentisme entre els més joves. Sembla que també arrossega el grup d’edat de 25 a 34 anys. Amb això ja hi ha tres grups d’edat on el NO obté majoria absoluta.

La gràfica del NO:

Per evitar efectes distorsionadors, he ponderat les dades per la variable «llengua pròpia».

Cal acceptar que les polítiques actuals, en lloc de ampliar-la, estan reduint la base de l’independentisme. El compromís dels partits independentistes el 21D era avançar cap a la república, restituint el govern i el president legítim. Amb el «govern efectiu» això no s’ha fet. ERC va imposar l’acatament de l’ordre judicial i constitucional. El president Puigdemont no va ser restituït i, aleshores, JxC també es va acovardir i, enlloc de negar-s’hi i provocar unes noves eleccions, va entrar en el joc d’ERC. De fet, per mantenir la unitat, la política efectiva de l’independentisme d’aquest període ha estat la d’ERC: ajornar la independència i tornar a l’autonomisme, tot ampliant la base. I amb el govern PSOE-UP, ERC veu factible la via d’avançar en la via de la negociació i l’autogovern. Però la base no s’amplia, i si acceptem que només podrem tronar a intentar-ho, si som més; però resulta que som menys, aleshores, lògicament, no podem intentar-ho (Int →Som+. ¬Som+. ˫ ¬Int ): « Oblideu-vos de la independència» (per ara): sembla que els joves han entès el missatge.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent