ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 17 d'agost de 2020

CoronaVirus. Els cribratges massius aconsegueixen frenar el repunt.

Què ens diu el nostre petit model de la situació actual i quines previsions fa?

Havíem suposat en l’anterior apunt sobre el coronaVirus una taxa de letalitat del 0,7%. L’evolució dels casos detectats pels cribratges massius en relació a les defuncions obliguen a reduir substancialment aquesta taxa. La reduïm a la meitat 0,35%. L’explicació d’aquesta reducció es troba, de ben segur, en el fet que ara s’infecta gent molt més jove.

Tot i això, abans de mitjans de juliol, la malaltia estava repuntant, amb, per malalt, uns 3.22 contactes diaris amb possibilitat efectiva d’infectar (TCE). A parit de mitjans de juliol, aquesta TCE es redueix a 1.90 i a 1.77 actualment. Cal recordar que, en l’anterior onada, amb les mesures de l’estat d’alarma, la TCE va ser de 1.5, i amb el confinament total, la TCE era de 1.035.

El model ens diu també que la R_0 (o Rt com l’anomena el Departament de Sanitat), la quantitat de persones que infecta cada infectat en el transcurs de la seva malaltia, ha baixat actualment fins a 0.89. Això no quadra amb les dades d’avui mateix del Departament que parla d’una Rt superior a 1.

Si fos aquest últim cas, la malaltia estaria repuntant. Caldrà vigilar de prop les dades d’aquesta setmana que ens trobem.

El model diu que està de baixada. Les dades de defuncions oficials ens diuen que està de baixada. Les defuncions de les quatre últimes setmanes són: 40, 73, 62, 55. Les 73 defuncions corresponen a la setmana del 24 al 30 de juliol, el punt més alt del repunt.

Aquí teniu les dades del sistema, segons el model, per avui mateix (el model suposa un nou episodi de CoronaVirus que comença el 15 de juny, data en què, per tant, tots els comptadors es posen a zero, excepte una població infectada inicial):

Les proves massives estan aconseguint frenar la malaltia (TCE, 1.77) , amb actuacions específiques, sense necessitat del confinament general (TCE, 1.5) que afecta greument l’economia. Ara bé, el descens és lent. Les previsions són de 47…41… defuncions per a les properes setmanes i la Rt estabilitzada en els 0.89 punts. Caldria pensar més mesures específiques que rebaixessin la Rt.
Aquí teniu el quadre per a finals d’agost:

i les gràfiques (considerant l’inici el 15 de juny):



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent