ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 13 de maig de 2020

CoronaVirus: moments d’incertesa.

En l’últim apunt acceptàvem la suposició d’una disminució constant de la virulència del virus com a conseqüència de l’augment de les temperatures. Aleshores, fins i tot amb una taxa de contactes efectius propis d’un relaxament, no hi havia rebrot, però sí un cert repunt.

Què ha passat aquests dies? Es compleixen els pronòstics?

No del tot. Les dades només quadren si suposem que la disminució de la virulència del virus per les temperatures és limitada, només representa baixar un esglaó de virulència; però una vegada baixat, ja s’estabilitza. En el nostre cas suposem que redueix la taxa d’infeccions de l’11 al 10%.

Ara, però, la taxa de contactes efectius pròpia d’un relaxament (0,044) porta a un rebrot, mentre que abans només portava a un augment puntual. Per evitar el rebrot la taxa de contactes efectius no ha de superar els 0,035 per milió, propi de ja d’una primera fase d’autoconfinament conscient. I amb aquest valor només aconseguim el que he anomenat una marxa lenta, és a dir, ni puja ni baixa i les defuncions es situen al voltant de 190.

De la taula anterior del valor de les taxes a l’apunt precedent, modifiquem la taxa d’infeccions que ara, després d’una nova etapa de descompte automàtic, en el tic 55 corresponent al 24 d’abril, situem en el 10% i amb els descompte a OFF. En el tic 62 corresponent a l’1 de maig, situem la taxa de contactes efectius en el 0,035. Amb aquestes dades, aquí teniu el pronòstic del model:


Caldrà estar molt atents als valors dels dos o tres propers dies perquè ens diran on es situa realment la taxa de contactes efectius i si hi ha rebrot. Per sota dels valors assenyalats, hi ha decaïment. Amb els valors assenyalats, marxa lenta. Per sobre, rebrot.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent