ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 5 de maig de 2020

CoronaVirus: Estiu i incertesa

Des de l’últim apunt, els valors de defuncions predits pel model, segons els valors de les taxes proposades, i els valors oficials havien coincidit. Això fins a finals d’abril on, segons xifres oficials, es produeix una baixada continuada, i profunda, en les defuncions, baixada que no es produiria amb aquesta intensitat segons els valors últims dels paràmetres del model.

Quina explicació podem proposar d’aquesta baixada tant important?. Ha de ser alguna cosa succeïda entre 11 i 14 dies abans, és a dir, al voltant del 18 d’abril. No pot ser la taxa de contactes efectius, ja que hem deixat el confinament total. La taxa d’infeccions (mesures higièniques) la tenim estabilitzada en el 11%, tampoc pot ser. La taxa de letalitat (millores sanitàries) ja la tenim en descompte, tampoc pot ser. No hi ha res atribuïble a l’acció social que ho expliqui. Ha de ser, doncs, alguna cosa independent de nosaltres, atribuïble a la relació del virus amb el medi.

El principal sospitós són les temperatures. Hi ha estudis que relacionen la virulència del virus amb les temperatures. L’Agència Estatal de Meteorologia i l’Institut de Salut Carlos III han publicat un informe fet amb dades de les últimes setmanes en què apunten que hi ha una correlació entre la temperatura i el nombre de casos nous del virus.

Suposarem que a més temperatura, menor taxa d’infecció i menor taxa de letalitat. De manera que, per seguir l’increment de temperatures, tornarem a posar a ON el descompte de 1% diari de la taxa d’infeccions i continuarem amb el descompte de 0,5% de la taxa de letalitat.

Fet això, model i dades oficials de defuncions tornen a confluir.

Com afecta això els possibles escenaris, més concretament un possible rebrot?

Recordem que, amb els valors d’abans de considerar l’efecte de les temperatures, amb una taxa de contactes del 0,035 ja es produïa un rebrot. Pel dia 1 de maig, posarem la taxa de contactes a 0,044, valor corresponent al 15 de març, després de decretat l’estat d’alarma, però abans de l’autoconfinament per conscienciació. Hi ha un salt el 12 de maig de 130 morts a 212; però no hi ha rebrot i les defuncions i infeccions tornen a baixar.

Podríem tornar a la normalitat (sacrificant unes quantres vides) gràcies a l’estiu? No calen ja mesures?

Pel 1 de maig, posem la taxa de contactes a 0,077, corresponent a l’inici de la pandèmia sense mesures. El dia 12 de maig hi ha un salt de 130 morts a 360. La pandèmia rebrota amb força.

Hi ha, almenys durant l’estiu, un marge més gran de vida social, de contactes, però no total. Caldrà estar atents als valors de defuncions de mitjans de maig, cal un desconfinament ordenat atent a les dades.

Bé, també podria ser que les dades oficials estiguessin no actualitzades. L’altre dia van aparèixer morts endarrerits de Galícia i un altre dia a Catalunya hi va haver -103 morts, és a dir, 103 ressuscitats.

La taula de les taxes abans dels efectes de l’1 de maig o inici del desconfinament:


Els valors predits:

La gràfica (amb el supòsit del 0,044) i l’efecte de l’increment de la temperatura:


amb el supòsit del 0,077:



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent