ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 27 d'abril de 2020

CoronaVirus: On som?

Des de l’últim apunt, els valors de defuncions predits pel model, segons els valors de les taxes proposades, i els valors oficials havien coincidit. Havíem dit que calia posar atenció als dies 24, 25 i 26 (25, 26, 27 comunicats) per veure l’efecte del desconfinament del dia 13 d’abril. Havíem considerat tres escenaris depenent del nombre de morts que es constatessin aquests dies: rebrot, marxa lenta, decaïment de la infecció. Al voltant de 300, com s’ha produït, tenim el decaïment de la infecció.

Les xifres semblen indicar que la sortida del confinament total no ha significat un augment important dels contactes efectius. Ja abans havíem constatat que l’autoconscienciació era el factor més rellevant. I, almenys per aquest dies, sembla que ha continuat plenament present. Ara bé, es dóna, a més, una baixada de defuncions que no expliquen els contactes efectius, que hem situat a 0,024, tot just per sobre del 0,023 del confinament total. Tampoc sembla adjudicable a la taxa d’infeccions que es relaciona amb les precaucions i les mesures higièniques.

Només ens queda la taxa de letalitat. Havíem congelat les millores sanitàries com a conseqüència de la situació de les residències. Suposarem que s’ha recuperat el control i que s’ha frenat el desgavell i la mortaldat. Així doncs recuperem la taxa de letalitat amb descompte del 0,5% diari com a resultat de la millora en la gestió de la malaltia per part del sistema sanitari. Fet això, la taula de les taxes seria:


Que donaria la seqüència:


Continuant la seqüència, el dia 23 de maig baixaríem dels 100 morts diaris.
Ara bé, la línia que separa els tres escenaris esmentats és força estreta. Amb confinament (taxa de contactes efectius) del 0,024, decaïment; amb 0,030, marxa lenta; amb 0,035 rebrot.
Sí observem les dades del sistema corresponent al 26 d’abril, veurem perquè això és així:

Haurien passat la malaltia 2.206.085 persones; però quedarien 30.763.915 persones susceptibles d’infectar-se. Quan el flux d’infectats s’incrementa per sobre de les altes, cada unitat de l’escreix troba un camp de 30.763.915 objectius lògicament possibles.
L’estimació del  R_0 se situa per sota de 1 però només a 0.93. Estem jugant a favor només per 8.606 persones. És més, en aquest escenari de decaïment, anem reduint el nombre de morts i infectats; però amb un marge sempre molt estret. Així el 23 de maig tindríem 92 morts diaris; però ara els infectats només serien inferiors a les altes + morts en 3.110 persones. A més, els efectes en l’increment de les infeccions només es manifesten de 11 a 14 dies després en el nombre de morts, de manera que de qualsevol descontrol de canvi d’escenari només ens n’adonaríem quan ja hauria estat 11 dies actuant i incrementant-se. Cal ser molt prudents.
Teniu el programa aquí: la lògica del virus



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent