ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 9 d'abril de 2020

CoronaVirus: Incertesa

Avui Vilaweb ens ha proporcionat  l’enllaç a «Vigilancia de los excesos de mortalidad por todas las causas. MoMo». Per l’Estat espanyol tenim el gràfic:


El gràfic corrobora que els efectes en la mortalitat de les mesures de confinament es mostren uns 11 dies després d’establertes. Així, l’estat d’alarma del 14-16 apareix com una baixada de mortalitat els dies 25-27, L’autoconfianment responsable dels dies 20-24 apareix els dies 1-5. La baixada tant forta dels últims dies del gràfic no és definitiva perquè es troben encara en fase de recollida de dades per aquests dies.
Si bé les dades absolutes oficials queden per sota de la diferència entre defuncions estimades i observades, el perfil de la corba és molt semblant. Ara bé, si això és així, segons les dades oficials de morts pel coranavirus, els dies abans (cap de setmana 28-29) del confinament total no va haver-hi un increment d’aquest que es manifesti els dies 7-8 d’abril en un descens dels morts. I més, els efectes del confinament total han d’aparèixer en un descens important dels morts, avui dia 10 que es recullen les dades corresponents al dia 9. Podria ser que les millores sanitàries no només rebaixin la taxa de mortalitat, sinó que també allarguin els dies de malaltia abans de la mort. En el model, tal vegada, doncs, caldrà augmentar la barra lliscant de «diesMalalt» de 11 a 12 dies per aquestes últimes setmanes. Llavors aquests descens del nombre de morts es notificaria l’11 d’abril  corresponent al 10.
Si no es produís aquesta baixada important de la mortalitat, voldria dir que aquest últim confinament no ha estat suficient i el model prediu que la sortida del confinament total el dia 14 derivarà segur en un rellançament de la pandèmia.
Esperarem a tenir més dades d’aquest dies abans del 14 per fer un pronòstic amb el model.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent