ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus. Una llum al final del túnel.

L’última predicció que havíem fet amb el model-programa:

(Teniu el programa aquí: la lògica del virus)


Una diferència de més de 500 punts, a dia d’avui, en el número de morts ens indica que cal afinar alguns valors dels paràmetres del model.

NOVETATS EN EL MODEL:
Penso que aquestes diferències són degudes a dos fets. Primer que la gent ha incrementat les mesures higièniques; per tant, cal anar rebaixant la taxa d’infecció. Segon que el personal sanitari millora la seva eficiència en el combat contra el virus; per tant, cal anar rebaixant la taxa de mortalitat. No crec que passi una cosa semblant amb la taxa de contactes efectius, aquests només baixen per mesures de confinament obligatòries preses pels governs.
Per gestionar aquest fets, el model incorpora dos commutadors, «dscpteTxMort?» i «dscpteTxInfeccio?» que permeten introduir, o no, una rebaixa automàtica diària en les dues taxes. Incorpora també dues barres lliscants que permeten introduir el percentatge d’aquesta rebaixa.

VALORS PROVATS AMB EL MODEL:
Suposat Població malalta inicial per l’1 de març 6.000, Població total Estat espanyol 47.100.000, Població no immune 70% sobre 47.100.000.
Heus aquí la taula dels canvis en les taxes i els dies que s’introdueixen:


S’engega amb els valors de la columna 0. Decidim posar a [on] la reducció automàtica de la taxa de mortalitat i establim una reducció automàtica diària del 0,5%. La taxa d’infeccions l’establim manualment per poder seguir més de prop els fluxos d’infeccions. La taxa de contactes efectius només la movem quan s’han decretat nous confinaments. Dies de durada mitjana de la malaltia, l’hem establert en 11 dies perquè és el temps que ha trigat l’estat d’alarma a afectar el flux de defuncions.

Això dona la següent sortida:


Confio haver de retocar més a la baixa les diverses taxes tal com semblen indicar el 30 i 31 de març.


Si observem la gràfica del flux d’infeccions, veiem que totes les anteriors rebaixes no havien aconseguit frenar-lo definitivament. Ara amb el confinament total, més les millores higièniques, més una major eficiència sanitària, el model prediu la superació del pic d’infeccions el dia 28 d’abril i la seva caiguda constant. El flux de morts, però no començaria a baixar fins el 4 d’abril. Els morts del 3 d’abril representarien el màxim del flux de defuncions. Com ja hem explicat en apunts anteriors les infeccions que prediu el model se situen per sobre dels dos milions a tot l’Estat.

Els valors de la ràtio R0 (persones que infecta un infectat en el transcurs de la malaltia), en caiguda constant, també ens indiquen que ens acostem a situar-nos per sota del valor 1 que, segons el nostre mètode de càlcul, se situa el 4 d’abril.

Amb aquests valors, el model també prediu finalment desenes de mils de morts. Quantes?. Podeu provar-ho vosaltres mateixos amb el model.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent