ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: el pic d’infeccions diàries.

Mentre estava escrivint l’apunt, s’ha produït la compareixença de Sánchez, endurint el confinament, però sense confinament territorial.

Havia escrit: «Avui no cal tocar res de les previsions que fèiem ahir. Només remarcar que sembla que visquem en mons diferents amb el Gobierno.

El director de Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries espanyol, Fernando Simón, ha insistit que s’està ‘molt a prop’ del pic de contagis per coronavirus a l’Estat. La pregunta és, ¿com poden afirmar això amb les dades actuals? Segons aquestes dades, el model que utilitzo prediu el pic de contagis cap el 16 d’abril, arribant a un flux de morts diari de 7.842 persones i un total acumulat a l’Estat de 107.755 morts.

Evidentment no tractem amb les mateixes dades. Penso que es creuen allò de «Los casos de coronavirus en España alcanzan ya los 72.248 casos».

Si mireu les dades que proporciona el model amb què estem treballant, veiem que per avui dóna 2.135.320 casos de coranavirus a l’Estat, és a dir, 29.55 vegades més. Amb 527.543 que ja s’han recuperat pel seu compte i 1.602.179 persones infectades repartides per l’Estat.

Resulta clar que són dos mons diferents. Amb 12.285 recuperats oficials, només han de batallar amb 59.963 infectats i no amb 1.602.179. D’on ve la diferència?. Doncs de la taxa de mortalitat. Per ells 5.690 / 72.248 = una taxa de mortalitat del 7,87%. Nosaltres, com la majoria d’experts, suposem una taxa de mortalitat al voltant del 1,05%, suposem que en la majoria dels casos no es fa la prova, i per tant que no es detecten. Per la majoria de la població són només casos lleus, 2.063.072, i els més greus o especials (polítics) són només 72.248. I hem de batallar ara mateix amb 1.602.179 persones infectades repartides per tot l’Estat. Aleshores, agafa tota la seva força el confinament total individual i territorial i els tests massius via l’app de la Generalitat o semblant.»

Aquesta reflexió continua plenament vigent; però ara caldrà tocar les previsions, ja que s’ha produït l’enduriment del confinament. Allò que prevèiem pel dia 30 s’ha produït el 28 aprofitant el cap de setmana, rebaixem doncs la «taxaContactesEfectius» de 0,05 a 0,03. Amb aquest rebaixa haurem arribat, ara sí, al pic del flux d’infectats; però no pas de morts. Vegeu la gràfica.

El flux de morts continuarà augmentant fins el dia 8 d’abril en què es començaran a veure els efectes en el nombre de morts del nou confinament, producte de la reducció del flux d’infectats que es produirà demà, 29 de març.

Veurem llavors, la intensitat del reflux. Però molt em temo que, sense confinament territorial, el reflux no serà prou ràpid com per evitar xifres de desenes de mils de morts.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent