ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: Una aproximació possible al futur dels propers 15 dies.

Teniu el programa aquí: la lògica del virus

Podeu consultar l’explicació completa del programa aquí: CoronaVirus: La lògica de la infecció

Utilitzant el programa, anem a presentar un escenari plausible pels propers dies que ens ajudi a entendre la situació perillosa en què ens trobem.

Els efectes sobre altes i morts sempre són després de dies «diesMalalt», en el nostre cas 11 dies. Des de quedar infectat, 7 dies de símptomes lleus, i 4 dies més de convalescència, fins al 5è que es resol la malaltia.

Primer presentem una taula amb els dies de març en què s’han produït canvis en els valors dels paràmetres. Exemple, al clic 15 s’introdueixen els canvis pel dia 16 que va començar l’estat d’alarma. En el clic 20 introduïm una nova millora en les mesures d’higiene individual que començarien el dia 21. En el clic 30 preveiem que serà el dia que el Gobierno del Reino, davant les morts incontrolables, introduirà el confinament total, que començarà el 31 de març, com a resultat rebaixem la taxa de contactes de 0,05 a quasi la meitat 0,03.

figura: Pantalla corresponent al 28 de març.
Suposat Població malalta inicial per l’1 de març 6.000, Població total Estat espanyol 47.100.000, Població no immune 70% sobre 47.100.000.

Heus aquí la taula:En aquesta darrera taula podem comparar les previsions del model amb els valors reals.

L’R0 representa un poc el resum de la situació, dóna les persones que infecta cada infectat en el transcurs de la seva malaltia. El model calcula la ràtio R0 sumant els quocients diaris [«fluxInfectats» / «Població malalta»] per tants dies com «diesMalalt». Mentre R0 sigui més gran que 1 els infectats van a més.
Anem ara a les previsions pels propers dies, segons el model:

Si veieu que això es compleix, és que s’ha perdut el control ja definitivament. La reacció social de la població, davant la mortaldat que vindrà ja d’una manera inevitable, no sé quina podrà ser. Fins el dia 10 d’abril no es veurien els efectes de les mesures adoptades el 30 de març amb una caiguda important del nombre de nous morts, però, amb els valors que he proposat pel 30 de març, després de la caiguda del 10 d’abril, el flux del nombre de morts tornaria a augmentar fins a finals d’abril.
Confio haver de retocar el model, sigui perquè  demà mateix el Gobierno decreti el confinament total i el confinament territorial dels nuclis més infectats, sigui per introduir una desacceleració constant de les taxes producte de la resistència de l’ésser humà davant les adversitats i de l’organisme davant les malalties.
Ara mateix, en el model, suposem unes taxes constants, però, de tant en tant, segons les circumstàncies (ex. estat d’alarma) les modifiquem. Acceleració i desacceleració intrínseques no estan contemplades.
La resistència de l’ésser humà davant les adversitats i de l’organisme davant les malalties podria ser el factor que introduís aquesta desacceleració.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent