ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: l’estat d’alarma.

Avui utilitzarem el programa per considerar els efectes de l’estat d’alarma.

Teniu el programa aquí: la lògica del virus

Podeu consultar l’explicació completa del programa aquí: CoronaVirus: La lògica de la infecció

NOVETATS DEL PROGRAMA:

He introduït dues noves barres lliscants que ens permeten donar valors a la taxa de mortalitat i als dies de durada de la malaltia.

Les barres lliscants representen els paràmetres, que podeu anar variant per observar els efectes que té el pas dels dies sobre les sortides del sistema, els monitors blancs.

He introduït un nou gràfic per representar la mortalitat acumulada. Ja vam explicar que considerem la mortalitat la dada més fiable, ja que considerem que no es fan totes les proves-tests que s’haurien de fer i que, per tant, els contagis estan infraquantificats. Els morts són la clau de volta al voltant de la qual giren, a què s’adeqüen, tots els paràmetres

PRONÒSTICS:

ja vam dir que es considera que els efectes de les mesures per combatre el virus només tenen efectes una setmana després d’implementades. Per tant, per avui dia 23 de març s’haurien de començar a veure els efectes de l’estat d’alarma.

És difícil d’avaluar aquests efectes, caldrà modificar els paràmetres en funció de les dades que han aparegut.

Farem però les primeres suposicions i proves. Hem passat de 1720 morts a 2182 morts.

Per quadrar aquests valors farem els següents ajustos.

Fins arribar al dia 22 (22 tics) els valors dels paràmetres seran:

txMort: 1,415%

diesMalat: 11 dies

txPoblacióaAfectar: 70%

txContactesEfectius: 0,088 / milió dels contactes possibles

taxaInfecció: 14,2% dels contactes efectius.

Amb aquests valors arribem al dia 22 amb 1710 morts i quadrem amb les xifres oficials de morts.

Suposem que la població ha incrementat les mesures d’higiene i que la taxa d’infecció dels contactes ha baixat fins el 13,2% (abans 14,2%).

Haver fet un confinament només parcial haurà disminuït també parcialment els contactes efectius que s’han donat. Reduïm la taxa corresponent a 0,066 per milió dels contactes possibles (abans 0,088).

Havíem arribat al clic 22 amb els primers valors dels paràmetres. Resituats els nous valors dels paràmetres fem el clic 23 i ens dóna un increment de 465 morts i un total de 2175 morts (2182 xifres oficials). De manera que resultats reals i previstos pel dia 23 quadren.

Si haguéssim mantingut els valors anteriors dels paràmetres, el flux de morts hagués estat de 666 i el total de morts 2373. S’ha donat, doncs una certa millora que veiem també en els contactes per persona malalta que passa de 1,98 a 1,66.

Per demà dia 24 el pronòstic és 588 nous morts i un total de 2763 morts. Pel dia 25, 743 nous morts i 3506 morts total.

Així, doncs, si continuem fent passar els dies (clics), veiem que amb aquests nous paràmetres no aturem l’epidèmia. Les mesures no són suficients. Hi ha només una lleugera frenada. Mentre el flux d’infectats superi el flux d’altes i morts, no aconseguirem abaixar la població malalta i tenir sota control la malaltia. El pic màxim d’infectats se situa ara el 16 d’abril. Els dies que vénen, i no només la setmana entrant, poden ser dramàtics.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent