ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CEO 2019.3. Identitat i posicionament social

D’entrada recordar que hem introduït a la base de dades una variable de ponderació per igualar el valor llengua pròpia amb els valors del 2018.T.

Partim de la pregunta del CEO: “Amb quina de les següents frases,em sento només espanyol, més espanyol que català, tan espanyol com català, més català que espanyol o només català, se sent més identificat?”.

Els resultats són:

Si ara agafem dos grups els “més català que espanyol o només català” i els “només espanyol, més espanyol que català, tan espanyol com català” i els preguntem “Quan es parla de política, normalment s’utilitzen les expressions esquerra i dreta, indiqui on s’ubicaria vostè?”

(0-extrema esquerra, 10-extrema dreta), obtenim que

El primer grup (identitàriament catalans) se situa més a l’esquerra amb una mitjana de 2,9.

El segon grup (espanyols) se situen més a la dreta amb una mitjana de 4,29.

Considerem que la dreta comença amb el valor 5 i l’esquerra amb el valor 4, per tant, aquest últim grup se situa en una posició ambigua entre la dreta i l’esquerra, mentre que el primer grup se situen clarament a l’esquerra.

Si ara mirem l’evolució en el temps d’aquests valors, observem una bretxa creixent entre catalanistes i espanyolistes.

Diria que resulta força difícil construir un programa que abasti aquests dos grups, tant per raons identitàries com socials, i que la feina consisteix a fer recular l’espanyolisme.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent