Situació política, octubre 2019. Càlculs del joc

Vam prometre un programa per introduir i provar diversos valors de les variables del joc. Heu-lo aquí:

Aquest apunt pressuposa la lectura de l’apunt anterior: Situació política, octubre 2019. L’arbre del joc (1).

Pretén presentar el full de càlcul corresponent a l’arbre del jocOct19 que intenta modelar la situació política entre Catalunya i l’Estat espanyol a data d’octubre del 2019.

El teniu aquí: calculsJocO19

valors per defecte:

A partir de les probabilitats de les «Tries de la Història» amb els següents valors inicials per defecte i que podeu modificar:

Resultat de la desobediència civil: una probabilitat del 25% de victòria i 75% de derrota per l’independentisme en un enfrontament directe amb l’Estat.

Resultat de les eleccions del 10N: 10% de probabilitat govern PSOE-UP, 20% probabilitat govern PSOE en solitari, 70% probabilitat govern PSOE amb C’s o PP.

I a partir dels ordres de preferències sobre les «SITUACIONS FINALS»:

Situacions finals:

S15: Repetició del «desprès 10-O». Llei a llei, comporta la rendició de la Generalitat

S16: 155, l’independentisme ha intentat resistir, però ha estat derrotat

S17: 155, l’independentisme ha resistit i controla el territori. La República comença a caminar.

S18: l’independentisme negocia amb l’Estat la implementació dels resultats de l’1-O.

S19: PSOE-UP, però no ofereix referèndum

S20: PSOE-UP i ofereix referèndum pactat.

S21: Victòria PSOE i govern en solitari, no ofereix referèndum, recentralització

s22: Govern PSOE, PP-C’s, resistència i derrota.

S23: Govern PSOE, PP-C’s, resistència i victòria. República endavant

s24: Eleccions autonòmiques sense haver aconseguit res significatiu.

S25: Millora de l’autogovern, es vota un Estatut autonòmic.

La proposta d’ordre de preferències per l’independentisme:

s18≻s20≻s17≻s23≻s19≻s25≻s21≻s24≻s16≻s22≻s15, situacions a les quals donem una puntuació inversa al lloc de preferència

11  10  9  8  7  6  5  4  3  2  1

La proposta d’ordre de preferències per l’Estat espanyol:

s25≻s24≻s21≻s19≻s20≻s15≻s22≻s16≻s18≻s23≻s17, situacions a les quals donem una puntuació inversa al lloc de preferència

11  10  9  8  7  6  5  4  3  2  1

Aconseguim els pagaments de la matriu del joc.

Això ens permet analitzar la tria sobre les diverses estratègies.

Movem els controls lliscants als valors que considerem convenients i obtenim els nous pagaments. Després analitzem la matriu per trobar l’estratègia que proporciona a cada jugador una més gran utilitat en la confrontació.

Podem moure els controls i observarem uns valors que imposen una o altra estratègia. Això ens pot permetre entendre millor la partida en concret i l’habilitat de cada jugador per jugar les seves oportunitats.

Per l’independentisme, amb els valors tal com estan per defecte, dóna com a dominant l’estratègia 2, la desobediència.

Si augmentem la probabilitat d’un govern en solitari del PSOE respecte a un govern PSOE-C’s o PP, l’estratègia dominant és la 3, obeir debilitant; però si alhora augmentem la probabilitat de victòria torna a ser dominant l’estratègia 2.

Per obtenir com a dominant l’estratègia 4, obeir i eleccions autonòmiques, hem de portar la probabilitat de derrota davant d’un govern PSOE-C’s-PP al 95%.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *