ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 30 de maig de 2019

Eleccions europees. Contrastació dels resultats.

Anem a comparar els resultats de les eleccions europees a Catalunya amb les previsions, amb algunes consideracions.

Primer de tot, donarem una proposta d’adjudicació dels aplecs en el mosaic català segons els eixos identitari i social d’acord amb els resultats del 26M i que compararem amb la que vam fer abans de les eleccions.

Previsió pel 26M:


Repartiment congruent amb el resultat del 26M:


I la taula:


Respecte a aquesta comparació, els resultats globals entre independentisme i unionisme els encertem. Però JxC ocupa la casella (0,2) que havíem adjudicat a ERC i ocupa també la (4,5) donada al PSC. ERC fa retrocedir lleugerament els comuns de manera que l’independentisme ocupa totes les caselles entre 0 i 4 d’espanyolisme i de centre-dreta i esquerra. Arriba així pràcticament al 50% (l’abstenció entre l’esquerra radical no ha estat comparativament molt important).
El PSC cedeix caselles als comuns i a JxC, però n’agafa a C’s per una suma equivalent. C’s retrocedeix tant respecte al PSC com respecte al PP. El PP avança sobre C’s i sobre Vox. El PSC resulta clarament el partit hegemònic dins l’unionisme i te el seu pes fonamental a les columnes 4 i 5 és a dir centre-dreta i centre-esquerra (però amb més pes del centre-dreta) dins aquells que es donen 5 o més d’espanyolisme. C’s abandona les caselles centrals, perd la columna 5, i es desplaça cap a la dreta.
La situació és diferent entre els partits independentistes. La dreta desapareix. A l’esquerra hi ha una punta en la casella (0,0 ) (3,40%): l’esquerra anticapitalista (CUP); però després trobem una especie de distribució normal que va del 1 al 5 amb mitjana i centre en el 3. És a dir, les dades apunten a l’emergència d’un sol partit catalanista de centre-esquerra producte de la fusió dels dos actuals o de la desaparició d’un d’ells.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent