ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 17 d'abril de 2019

CEO 2019.1: esquerres i catalanisme

¿El lleuger desplaçament cap a l’independentisme, del 0,18% quadrimestral (0,54% anual), segons vèiem en un apunt anterior, va paral·lel amb un desplaçament cap al catalanisme, i/o cap a l’esquerra de la societat catalana?

Anem a veure-ho:


Gràficament:


Que dona un creixement quadrimestral del 0,31% de l’esquerra i un 0,089% del catalanisme. El lleuger desplaçament cap a l’independentisme va acompanyat, doncs, també d’un lleuger desplaçament cap a l’esquerra (més important) i cap al catalanisme de la població catalana.

Considerarem catalanistes tots aquells que és consideren «més catalans que espanyols» o «només catalans» i considerarem espanyolistes la resta. El quadre pel baròmetre 2019.1 és el següent:


Considerarem dreta aquells que es donen una puntuació entre 5 i 10 i esquerra aquells que es donen entre 0 i 4. Ara bé, tenim sospites que el desplaçament cap a l’esquerra no es reparteix igualment entre espanyolisme i catalanisme. Anem a comprovar-ho:


Gràficament:


De mitjana, el catalanisme deriva cap a l’esquerra un 3% quadrimestral (0,03 sobre 10) i l’espanyolisme cap a la dreta un 1% quadrimestral (0,01 sobre 10), de manera que a l’últim baròmetre del CEO 2019.1 hi veiem una bretxa de 1,18 punts sobre 10 més a l’esquerra el catalanisme.

ja sé que “creure” o “opinar” és una fugida d’estudi que no et compromet a res. Que jo estigui creient  una cosa tal pot ser cert, però l’afirmació continguda en al creença pot ser totalment falsa. les creences només serveixen com a hipòtesis a comprovar. La qüestió difícil és la de la “veritat” i no la de la creença. Hem permeto, però, ara entrar en l’àmbit de les creences .
A la banda catalanista, JxC anirà cap a l’esquerra seguint el seu electorat i envaïrà l’espai que era propi d’ERC, la qual ha optat per no desplaçar-se més cap a l’esquerra seguint el seu electorat (deixa així espai al Front Republicà), sinó resistir en el seu espai i intentar una operació «colauista» inversa envaint espai espanyolista.
Per la banda dels comuns («colauisme»), Coscubiela els va destrossar el projecte d’un partit que beuria tant de sectors catalanistes com espanyolistes. Van arribar a tenir un 40% de vot catalanista. Crec que Assens no aconseguirà refer el projecte i es quedarà amb el sector d’esquerres (derivant a menys d’esquerres) espanyolista. Crec que actualment, l’intent seriós d’aquest projecte és el de l’ERC del «junquerisme».
A la banda espanyolista, donat l’èxit de C’s i el fracàs del PPC en les passades eleccions al Parlament, el PPC intenta una Arrimades2 amb la Cayetana definint un espanyolisme que considera ser espanyol com a primer i previ a ser català o andalús o altres. I tots dos derivant cap a la dreta seguint el seu electorat.
El PSC deriva cap a la dreta competint amb C’s, però intentant arrossegar electorat d’esquerres amb l’espantall de la deriva encara més dretana de PP i C’s. És un partit que frustrarà necessàriament bona part d’aquest electorat d’esquerres que arrossegui.
Pot triomfar a Catalunya un projecte «colauista» com el que està intentant ara ERC?. Ho discutirem properament.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent