ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Fluxos de vots entre els grups del Parlament segons CEO 2018.3

¿Com evolucionarà el vot a Catalunya en les eleccions al Parlament, si es mantenen els fluxos actuals de vots entre els partits?

He obtingut la taula «Intenció de vot creuada amb record de vot al Parlament de Catalunya» que donen les enquestes del CEO novembre 2018. He considerat els transvasaments de vots, destí dels vots de cada formació, segons aquesta taula:

Cada fila ens indica a on van els vots dels que van votar una opció determinada. La diagonal ens indica la fidelitat en el vot per cada grup.
Ara considerem la intenció de vot segons CEO 2018.3 per ara mateix. Aquestes enquestes cal cuinar-les, ja que l’experiència demostra l’existència del «vot ocult». Basat en experiències anteriors, he considerat que el 75% de la discrepància entre vot real i recordat és vot ocult. Fet això tenim la taula:

L’última columna són els resultats en % previsibles per ara mateix.
Per tant, els fluxos entre partits han de portar, des dels resultats del 21D, en tres passos, a aquests resultats actuals. Per aconseguir-ho he considerat que el vot ocult es troba situat entre els que no recorden què van votar. He modificat, doncs, els percentatges de com es distribueix aquest vot, la seva destinació actual. De la següent manera:

Fet això els fluxos porten en tres passos a les previsions de l’enquesta cuinada.
Podem ara mirar els resultats per d’aquí a un any amb els fluxos actuals, serien:

Si anem afegint temps, calen 16 passos a fi que les forces independentistes arribin al 50,02% dels vots, és a dir, 4 anys i un més, des d’ara.

A la primera taula teníem el destí dels vots, podem ara mirar l’origen dels vots per a cada formació:

Agafant el valor més alt, observem que:
El PP perd i guanya vot de Cs.
ERC perd vot cap a la CUP i guanya vot de JxC.
PSC perd vot cap a CeC i guanya vot de Cs
Cs perd vot cap el PSC i guanya vot de PPC
CUP perd vot cap a CeC i guanya vot de ERC
JxC perd vot cap a ERC i guanya vot de ERC
CeC perd vot cap a PSC i guanya vot de PSC

Si mirem els blocs, ERC i CUP agafen i perden vot del bloc unionista, JxC es queda dins el bloc independentista. PSC i CeC agafen i perden vot del bloc independentista, Cs i PP es queden dins el bloc unionista.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent