ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Anàlisi del moment polític actual amb teoria de jocs (2)

L’arbre del joc el vam tractar en l’apunt anterior. Ara toca determinar les estratègies (segon pas).

Les estratègies. Una estratègia és un pla complet que contempla totes les situacions en què el jugador es pot trobar i les decisions del jugador en cada una d’aquestes situacions. Es construeixen a partir de l’arbre del joc.

Per la Generalitat.

La Generalitat és qui juga primer. Tant si comencem per G2 (obeir debilitant) com per G3 (obeir) i suposant que l’objectiu de G2 és una bilateralitat que busca un referèndum i que l’objectiu de G3 és millorar l’autogovern autonòmic, la resposta de la Generalitat ve determinada per l’actuació de l’Estat espanyol. Algunes d’aquestes respostes G7 i G9, derivades de G2, ens tornarien a portar a la situació inicial (s0), en una mena de dia de la marmota que reflectiria una situació bloquejada entre Estat i Generalitat. Només si la Generalitat tria G1 (la desobediència unilateral) pot veure’s obligada a triar entre rendir-se o resistir.

Per l’Estat espanyol.
Ha de triar una possible resposta per cada una de les tres possibles primeres accions de la Generalitat. Per G1 (desobediència) i G3 (obediència) hi ha dues possibles respostes, G2 porta a eleccions espanyoles i segons el resultat a diverses respostes de l’Estat.

Estat espanyol

A continuació, tercer pas, l’ordenació de preferències sobre les situacions finals a què deriva el joc.

Situacions finals:
S15: Seria la repetició dels dies posteriors al 10 d’octubre.
S16: 155, La Generalitat ha intentat resistir, però ha estat derrotada
S17: 155, La Generalitat ha resistit i controla el territori. La República comença a caminar.
S18: La Generalitat negocia amb l’Estat la implementació dels resultats de l’1-O.
S19: Victòria de Podemos, però no ofereix referèndum
S20: Victòria de Podemos i ofereix referèndum pactat.
S21: Victòria PSOE, no oferix referèndum
s22: Victòria PP-C’s, resistència i derrota.
S23: Victòria PP-C’s, resistència i victòria. República endavant
s24: Eleccions autonòmiques sense haver aconseguit res significatiu.
S25: Millora de l’autogovern, es vota un Estatut autonòmic.

Els ordres de preferències manifesten els objectius dels jugadors, reflecteixen el comportament teleològic dels éssers humans.

Suposem que la tria de la Generalitat busca el dret a l’autodeterminació evitant que hi hagi víctimes i desordres greus. La proposta d’ordre de preferències per la Generalitat:
s18≻s20≻s17≻s23≻s19≻s21≻s25≻s24≻s16≻s22≻s15, situacions a les quals donem una puntuació inversa al lloc de preferència 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Suposem que la tria de l’Estat espanyol busca no reconèixer el dret a l’autodeterminació tot aplicant la mínima violència possible. La proposta d’ordre de preferències per l’Estat espanyol:
s25≻s24≻s21≻s19≻s20≻s15≻s22≻s16≻s18≻s23≻s17, situacions a les quals donem una puntuació inversa al lloc de preferència 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent