ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 31 de maig de 2018

CEO 2018.1: Intenció de vot i llengua pròpia

Primer de tot farem l’encreuament de la intenció de vot al Parlament amb la consideració de la llengua pròpia. L’enquesta consta de 1500 observacions. Com sempre, a cada casella hi ha quatre xifres: la primera indica el nombre d’observacions que hi corresponen, la segona el % de fila, la tercera el % de columna i la quarta el % sobre el total d’observacions.

Intenció de vot i llengua pròpia:

Efectivament, els partits independentistes recullen més proporció de castellanoparlants que els unionistes de catalanoparlants. I concretament ERC és el partit més transversal amb 22,11% de castellanoparlants, més fins i tot que CEC amb 20,67% de catalanoparlants.

Anem a comparar-ho ara amb l’encreuament de la intenció de vot amb el posicionament identitari:

Veiem diferències: El vot està molt més focalitzat, els que es consideren espanyols voten unionisme i els que es consideren catalans voten independentista. Així per ERC, els que es consideren espanyols només representen el 10,22 dels seus votants, mentre que els castellanoparlants representen el 22,11 dels seus votants.

Jo he defensat la distinció entre estat, cultura i nació. Cultura com a xarxa de connexions i informació, i nació com a voluntat col·lectiva i sobirania. Catalunya ha de ser nacionalment una, però culturalment diversa. Les taules anteriors indicarien alguna cosa d’això, és a dir, hi ha força castellanoparlants que es consideren nacionalment catalans.

Anem a veure l’abast d’això fent l’encreuament del posicionament identitari amb la llengua pròpia:

Efectivament, el 15,80 de castellanoparlants és considera més català que espanyol i un 3,96% de castellanoparlants és considera només català. Mentre que el 9,74% de catalanoparlants es considera més espanyol que català.

Hi ha una minoria de castellanoparlants que es considera nacionalment catalana, però majoritàriament encara aquest aplec es decanten cap al nacionalisme espanyol.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent