Grècia, Catalunya, …

Actualment hi ha una discussió sobre si la crisi actual del capital és conseqüència de problemes de circulació del capital o bé de disminució de la taxa de guany.

Jo mateix m’he inclinat més aviat per considerar la crisi com un producte de la mala gestió de la circulació del capital per part dels posseïdors del capital. Una lliçó de la termodinàmica. Entendre la crisi(4)

Podem admetre, seguint Rosa Luxemburg, que la circulació del capital és problemàtica en ella mateixa. No entendre aquesta circulació va ser una de les causes del fracàs de les revolucions portuguesa i xilena els anys 70. Si instauréssim la república catalana i s’intentessin mesures de redistribució econòmica per reduir les desigualtats, se’ns presentarien problemes semblants.

Tal vegada algunes de les raons per les quals el govern no es va atrevir a fer efectiva la república proclamada van ser econòmiques. De fet, proclamada la república, Catalunya s’havia d’enfrontar a problemes semblants als que es va trobar Grècia en la negociació amb la UE, i davant dels quals el govern grec es va fer enrere, també després d’un referèndum que es pensava que perdria però on el poble va optar per la resistència i la dignitat.

Puc suposar el vertigen en el departament d’economia. Com fer front a la realitat financera amb les principals entitats financeres boicotejant? Com fer front a la realitat financera sense poder crear diner? Com fer front a la realitat financera empresonats per l’euro i amenaçats pel BCE?

Amb una mentalitat del segle passat de base socialdemòcrata és impossible fer front a aquests problemes. Turisme, neoliberalisme, socialdemocràcia i marxisme.

En articles anteriors ja he parlat del problema del diner. Diners per finançar les politiques d’ocupació. Com crear diners des del govern de la Generalitat. El diner helicòpter.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *