ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Anàlisi post 1-O

On estem?.

A quin punt estem d’acord amb les anàlisis que fèiem en els apunts d’aproximació a l’1-O amb la teoria de jocs?. Estem a S7 que porta a H4: afrontar el resultat de la declaració d’independència després d’una «participació igual 20N, victòria del Sí»

S’han complert les previsions que fèiem a Aproximació a l’1-O amb la teoria de jocs (4) : L’Estat ha triat l’estratègia E2, ha prohibit, però no ha inhabilitat (a. 155). «Així, doncs, el referèndum es farà, segons aquests càlculs, si no hi ha cap dubte que la Generalitat el realitzara, faci el que faci l’Estat, i si es mostra una forta capacitat de mobilització i resistència popular.».

L’Estat ha triat l’estratègia E2, ha prohibit, però no ha inhabilitat (a. 155), en aquest context, el seu objectiu era aconseguir que es produís T3, « participació menor 20N, victòria del Sí»» i arribar a S6 on la Generalitat convocava eleccions autonòmiques (G4).

Però el que s’ha produït és T4 «participació igual 20N, victòria del Sí» i arribem a S7. Què explica T4 en lloc de T3?

Considerant l’estil Rajoy, «Així pot dir ell que no ha estat i que no en sabia res; però es fa allò que ell volia i no ha ordenat i no sabia que es feia», explicat aquí: L’Estil Rajoy, podem suposar que Rajoy, en el context d’E2, intenta que el referèndum sigui un fracàs a través de la utilització de la repressió per impedir físicament el referèndum: emportar-se les urnes d’una majoria de col·legis i fer entrar en pànic la població perquè es quedés a casa i no sortís al carrer a votar. Encarrega la feina al TSJC. Sap que la repressió haurà de ser forta i per donar-li més cobertura legal passa la decisió del fiscal al TSJC. Què li falla? No l’actitud servil del TSJC, sinó la resistència heroica de tants i tants ciutadans que saben que mentre resisteixen en un col·legi estan protegint els altres col·legis. Finalment, donats els temps i els efectius que han d’utilitzar per tancar cada col·legi, només els dona per tancar 100 col·legis. La població resisteix, es dignifica, i s’enforteix: «hem votat», «els carrers seran sempre nostres».

Aquesta repressió i la resposta de la ciutadania produeix un segon efecte que pot ser decisiu per a la victòria de la DI. La incorporació de Podem-Catalunya a la lluita per la República catalana. Un compromís històric (2). De rebot això pot representar, el final del projecte «Catalunya en comú» com a projecte invasiu de l’espai independentista. En el règim del 78 tenim que governen els franquistes reformats, legitima el PSOE i desmovilitzen els hereus del PCE (funció actual dels comuns).

En la transició cap a la República que s’enceta l’economia serà un factor fonamental. ¿Què passa si es vol realitzar una seriosa redistribució de les rendes en una economia de mercat, elevar de manera notable i força ràpida les rendes de les classes més pobres conservant, essencialment, els mecanisme de mercat?



  1. Em trec el barret, … i us faig també una reverència.

    Vaig fer diverses opcions amb el programari i no donava crèdit als resultats: ens eren tant i tant favorables que no me’ls creia. A la fi han servit perquè ara ho podrem utilitzar davant dels qui sense vergonya asseguren que s’han fet trampes…

    Estic orgullós d’haver seguit els vostres impecables anàlisis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent