Primer pronòstic referèndum 1-O

A partir del programa «Pronostic1O» explicat en l’anterior apunt Aplicació per calcular els resultats de l’1 d’octubre. , anem a fer una adjudicació de sortida a les variables de l’aplicació per obtenir un pronòstic de quin seria el resultat del referèndum avui mateix. Estarà fonamentada en el baròmetre del CEO corresponent a l’abril de 2017. El perquè agafar el penúltim baròmetre i no l’ultim baròmetre ho tenim explicat aquí Independència i moda.  Es basa en el fet del caràcter oscil·latori de la posició respecte de la independència i en la consideració del moment dins la oscil·lació en què ens trobem.

La «probabilitat-catàstrofe» la situem a 5 basat en la posició sobre si sortirem de la UE (4) més un punt per la credibilitat de les amenaces del propi Estat espanyol.

La «aversió-risc» la situem a 5, el valor de l’enquesta més un punt.

El «greuge-percebut» dels catalans el situem a 6. Aquest valor és un apreciació personal del moment actual i que variarà força durant aquests dies com també ho faran les altres variables.

La «legitimitat-referèndum» l’establim en la diferència sobre 10 respecte la confiança en «el tribunal constitucional» extreta de l’última enquesta on figura la pregunta i li restem 2 punts per la posició Colau deslegitimant-lo. Haurem de pensar altres elements del procés polític que poden fer variar aquest dies aquesta consideració de la legitimitat.

La distribució de beneficis i costos per grup d’edat, les variables «G1-B>C», són també apreciacions personals.

Les correlacions posició social-identitària s’estableixen a través de l’enquesta.

Premem «setup» diverses vegades per obtenir una mitjana, ja que el program incorpora l’atzar.

El pronòstic seria:

Sobre el cens: participació del 52%, abstenció del 48%.

Nombre de vots: 2.860.000

Percentatge de vot: Sí 86,9%, No 13,1%.

Nombre de vots: Sí 2.486.000, No 374.000

El vot del No està calculat sobre la base de les respostes en l’enquesta. S’haurà d’examinar l’evolució d’aquest vot del No, si es va veient que el referèndum és una realitat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *