ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

El diner helicòpter

La gran arma que va sotmetre Grècia i amenaça qualsevol intent de trencar les polítiques d’austeritat és el control sobre l’euro i el BCE. Per fer front a aquest poder hem d’entendre què és el diner avui dia i com pot ser utilitzat.

Esmentarem el “diner helicòpter”.

Cito de La flexibilización cuantitativa, las tasas de interés y el “dinero helicóptero” de Michael Roberts

«“El diner helicòpter” va ser una idea de l’expresident de la Reserva Federal dels USA, Ben Bernanke, quan va plantejar la idea que el seu mentor, l’economista dretà Milton Friedman, va suggerir per fer front a les recessions. Els bancs centrals simplement han de llançar diners en paper des d’helicòpters sobre les ciutats d’Estats Units per impulsar directament la demanda de béns i serveis, sense passar pels bancs. Bernanke no va aplicar aquesta idea quan va ser president de la FED, però de tant en tant la plantegen alguns economistes sense un altre efecte que acabar de nou en el calaix. Simplement sona massa radical i salvatge.

En realitat, no ho és. Com l’economista keynesià Simon Wren-Lewis assenyala, el “diner helicòpter” no és en realitat sinó una altra forma de despesa pública. Si els bancs centrals imprimeixen xecs i / o transfereixen una suma mensual als comptes bancaris de tots els ciutadans, estan augmentant els dipòsits bancaris de les llars i les empreses de la mateixa manera que si el govern retallés els impostos o augmentés les ajudes socials.»

La qüestió és quant diner imprimeix el BCE , a qui el dóna i qui ho decideix. Podria la Generalitat imprimir diner?.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent