ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Lluny del cinisme

Una anàlisi dels resultats esquerra-dreta segons l’enquesta del CEO

Què entendrem per dretes o esquerres?

Distingirem entre esquerres, dretes i extrema dreta. L’actitud d’esquerra la caracteritzarem com de confiança en l’ésser humà, pensen que “l’ésser humà és bo, és la societat que introdueix la maldat”. L’actitud de dretes la caracteritzarem com de desconfiança en l’ésser humà, pensen que “L’ésser humà és dolent, és la societat que ha de contenir aquesta maldat”. Ara bé, tant dretes com esquerres estan disposades a veure què passa, a resoldre el seu conflicte pacíficament, amb raons. Una altra cosa és l’extrema dreta (a Plató representada per Trasímac) aquests no creuen en les raons, només en la força i en el dret dels forts sobre els dèbils, pensen que el concepte de justícia és un invent dels dèbils per perjudicar els forts.

En analitzar el quadre ens trobem d’entrada amb el problema que el 22,10% no es defineix, i que cal situar-los, no obstant . Com distribuïm aquest 22,10 en l’escala?. Ens trobem en una situació d’incertesa. Podríem distribuir-los proporcionalment al percentatge de cada opció, podríem repartir-los segons la mateixa proporcionalitat, 1/7 a cadascú.

Adoptaré, però, l’index de pessimisme-optimisme de Hurwicz. No consideraré que seran tots de dretes (pessimisme), ni tots d’esquerres (optimisme). A quin punt situaré l’index?. M’agafaré a mi mateix com a subjecte de l’experiment. Em situaré fins el punt x en què en una loteria que m’oferissin triar entre a) premi segur o res (deu mil € o res) i b) segur un x% (3000 € segurs) del premi, jo seria indiferent entre a) i b). Per a mi aquest x és el 30%. Aleshores, el meu index de pessimisme-optimisme és de 0.7 sobre 1. I consideraré que entre els indecisos es dona el mateix index, com una moneda trucada que llenço 100 vegades amb 30% de cara i 70% de creu .

Això vol dir que considero que el 70% d’aquests que no es defineixen no tenen suficient informació per poder superar el pendent natural de la desconfiança cap a l’ésser humà i votaran dreta.

Ara a aquests indecisos, els aplicaré el nostre index, cosa que els situaria 30% d’esquerres, 70% de dretes sobre el 22,10% (els que no es defineixen), és a dir, 6,63 punts per l’esquerra, 15,47 per la dreta. I aleshores, aquests percentatges els repartirem proporcionalment dins els dos grans grups dreta-esquerra.

Situats d’aquesta manera els indecisos, això donaria:

EE =2,12%; E=40,66%; CE=18,93%; C=17,76%; CD=12,39%; D:7,70%; ED=0,50%.

En una escala de 0 a 7, el punt que separaria la dreta de l’esquerra seria el 3,5

El punt mig de la classe ExtremaEsquerra el situem a 0,5; E=1,5; CE=2,5; C=3,5; CD=4,5; D=5,5; ED=6,5

Això dóna que:

Fins a un 25% dels catalans/nes se situen abans del punt 1.56 sobre 7, podríem parlar d’esquerra alternativa, fins i tot, anticapitalista

Fins a un 50% dels catalans/nes se situen abans del punt 2.38 sobre 7, és a dir, tenint present que el centre es troba a 3.5, clarament d’esquerres

Fins a un 75% dels catalans/nes se situen abans del punt 3.75 sobre 7, és a dir, de centre, ni tan sols encara de dretes.

És a dir, diria que les polítiques neo-liberals són rebutjades per més del 75% de la població. Els catalans/nes creuen per àmplia majoria que el mal ve sobretot de les estructures socials i que cal canviar-les en la direcció de la justícia social. Ens trobaríem lluny del cinisme i del “tot s’hi val” per enriquir-se.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent