ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 26 de juny de 2017

Cal insistir-hi: Espanya no va bé, ni econòmicament ni política

En la intersecció dels eixos identitari i social hi ha dos aplecs que estan més propers a les tesis sobiranistes que la resta, són la frontera més propera de l’independentisme, l’espai que es pot incorporar al moviment independentista.

He agrupat els tres baròmetres del CEO del 2016 i he considerat un conjunt de variables en què els valors discrepen clarament entre aquells que es posicionen com a més catalans que espanyols i aquells que es declaren tant o més espanyols que catalans.

He calculat el valor mitjà d’aquestes variables i he donat el valor 1 o -1 a cada aplec segons es situava per sobre o per sota d’aquesta mitjana i d’acord amb amb el posicionament majoritari en el costat espanyolista (-1) o catalanista (1).

heus aquí la taula:

Ara, que dóna com a resum:

Els dos aplecs situats dins l’espanyolisme que no obstant donen uns valors semblants als aplecs dins el catalanisme són: MGEM (espanyolisme moderat d’esquerra moderada) i MGER (espanyolisme moderat d’esquerra radical). Anem a examinar amb més detall aquestes semblances i diferències:
En les variables «P9. Situació política de Catalunya (1.Bona – 5.Dolenta), P20a. Confiança en els polítics catalans (0-10), c704. Llengua pròpia (% dins l’aplec), c100.Nascut Catalunya (% dins l’aplec), P16A_rec TV3 (% dins l’aplec)», que són les que donen valors més confrontats, comparteixen les preferències espanyolistes.
Ara bé, si mirem les variables «Nivell màxim de formació assolida», «Interès per la política (1 molta- 4 cap», «Situació política actual d’Espanya (1 bona – 5 dolenta)», «Situació econòmica actual d’Espanya (1 bona – 5 dolenta)», veiem que agafen valors, oposats a l’espanyolisme, i més propis dels que es declaren catalanistes.
També en les dades sociodemogràfiques coincideixen amb el catalanisme: són aplecs on hi ha més assalariats i menys jubilats, tal com trobem en el sector catalanista.
Caldria insistir en el perfil que manifesten aquestes variables que són les que permetrien avançar per assolir punts de trobada.
L’aplec MGEM, recull l’11,5% de la població catalana més gran de 18 anys i l’aplec MGER recull el 2,1%. Cal recordar que en aquests aplecs l’any 2016 només el 13% dels MGEM i el 18% dels MGER es declaren favorables a la independència.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent