SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

17 de desembre de 2013
2 comentaris

La Marató i l’esclerosi múltiple

Dilluns passat, 9 de desembre, vaig participar activament i com a afectat, per primer cop, en un acte fet sota el paraigües de la Marató. Es  tractava d’un acte fet a l’institut Can Roca de Terrassa, i on a través de l’AVAN (Associació Vallès Amics de la Neurologia) un grup de professionals, malalts i cuidadors van explicar les nostres experiències a diferents grups de primer i segon d’ESO.

 

 La experiència va ser interessant, i per mi, que tinc moltes reticències a parlar en públic o fer-me veure o tenir un paper destacat, va ser una sorpresa agradable. Els alumnes havien preparat la trobada, i crec que hi va haver un diàleg molt enriquidor per tots. Si més no m’ho vaig passar molt bé, i l’estona se’m va fer curta.

Això de la Marató de TV3 ha agafar una volada sorprenent, quasi fa por. És un aconteixement que es celebra anualment, sent la primera edició la que es va fer el 1992. Cada any el tipus de malaltia és diferent i les malalties neurodegeneratives han estat el motiu de la Marató els anys 1996, 2005 i 2013. Enguany ja s’han recaptat , de moment, 9.550.109 euros. L’objectiu principal és recaptar fons per dedicar-los a la recerca i divulgació d’una malaltia o grup de malalties. Amb els anys ha anat augmentant en prestigi i donatius fins al punt de crear el 1996 la “Fundació La Marató de TV3“, que s’encarrega de la gestió dels fons, la tria dels millors projectes científics per al seu finançament i les campanyes de sensibilització pertinents.

 Això de la Marató sempre m’ha creat sentiments contradictoris. Sempre he pensat que la investigació i la recerca bàsica sobre aquestes malalties hauria d’estar coberta per l’administració, i la recerca més aplicada als tractaments i a la medicació hauria de ser coberta per la indústria del ram. Les famoses farmacèutiques. Veient-ho amb perspectiva potser no està per demés que hi hagi una font extra de finançament per unes investigacions que, desgraciadament, no són majoritàries.

 L’altra qüestió és l’exposició pública del patiment en un programa dedicat i monogràfic. Es cert que en general tracta amb un to optimista, i aportant experiències positives, és cert que hi ha molta informació sobre les malalties, sobre que són, sobre com afecten, sobre com es viuen,  però és un programa que em costa mirar gaire estona.

Malgrat tot, demanar-vos que també participeu. El telèfon 905115050 no sé si encara és operatiu, però podeu fer aportacions per transferències o internet.Tots els afecaats us ho agrairan

 Terrassa, 17 de desembre de 2013

  1. Algun dels dubtes d’en Joan són una mica passats de moda.  Els marxistes si que deien que la justícia o siguin les AAPP ho havien de resoldre tot. Però la història ens ha ensenyat que la justícia, sempre necessària, mai no és suficient. La justícia sempre necessita anar acompanyada de la caritat o si ho voleu de la fraternitat.  

    Com en tantes altres coses, públic i privat s’han combinar adequadament. Allò que si sempre fa falta és el control públic democràtic de les activitats, però no pas la seva gestió.

    Que paguin les farmacèutiques també em sembla una opinió en la mateixa línia marxista. Les farmacèitiques no paguen res, el que volen és vendre. Per això inverteixen en I + D. Quan tenen dubtes raonables sobre la rendabilitat d’u nou medicament, un ajut de La Marató els pot ajudar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!