A la brasa i al caliu

Joan Alcaraz

PUIG d’educació, de pedagogia, de civilitat

Sense categoria
L’Escola Cooperativa El Puig, d’Esparreguera, conforma un model educatiu català i avançat. El seu prestigi pedagògic es basa en una trajectòria de més de 40 anys de treball amb els nois i noies mitjançant un projecte sòlid i un dia a dia ple de reptes, d’il·lusions i d’afanys.

Cada festa literària de Sant Jordi, el centre edita un volum que correspon a un treball escolar temàtic. Aquesta vegada, el tema -menjívol d’allò més- era Entre la terra i la taula. Per la llibresca Diada vaig conèixer classe per classe -a més dels espais comuns- la molt reeixida realització in situ, i uns dies després rebia l’obra a casa. Com per sucar-hi pa… 

La vila d’Esparreguera, ben a prop de Montserrat, és famosa per les representacions centenàries de la seva Passió. I, en l’àmbit pedagògic, també té prestigi gràcies a l’Escola Cooperativa El Puig [http://www.escolaelpuig.cat/l180escola/], fundada per un grup de pares i mares l’any 1970.

Jo -que no estic gens vinculat al sector- en tenia bones referències, i a més, amb un dels mestres, el Patrici, m’hi uneix una bona relació i un llunyà parentiu. Va ser molt amable de convidar-me, la passada Diada de Sant Jordi, a la festa literària -i també convivencial- que l’escola hi organitza cada any. En el seu marc, s’hi mostren els resultats d’un projecte comú als diferents cicles educatius -des dels 2 anys fins als 16- i se n’edita el llibre que contribueix a fer-ne història.

Un volum de gran format i de compaginació atractiva, que es publica ja fa anys i que inicialment havia estat una revista. Constitueix un compendi dels diversos treballs realitzats a l’entorn del tema escollit, i s’acompanya d’un CD on hi són tots. 

El referent d’aquest Sant Jordi ha estat Entre la terra i la taula. Tot passant pels espais de l’escola i fullejant el volum, se’t fa la boca aigua -i mai tan ben dit. Del ben treballat que està tot, curull de menges i de composició dels aliments, d’informació complementària, de receptes… I no deixa de ressenyar-s’hi la xerrada de Carme Ruscalleda, la qual, en el desenvolupament del projecte, també va passar per El Puig. 

Es tracta, en conjunt, d’una passejada a l’entorn del que comporta amb tota la força la paraula menjar: cuinar, menjar bé, menjar bo, compartir la taula amb qui més estimem…”, tal com diu Montserrat Fusalba, la directora del centre, en la carta de presentació que acompanyava la tramesa del llibre.

Tot plegat, amb l’objectiu i el repte d’educar el paladar i el gust, d’ensenyar el valor que té l’alimentació en un món com el que vivim. I de valorar com s’escau -i m’agrada que avui se n’hagi fet una moda positiva- els productes de proximitat i la seva vinculació a la terra…

De manera que cal felicitar com pertoca aquest puig -que vol dir cim, en definitiva- d’educació i de pedagogia que conforma l’escola situada al nord del Baix Llobregat. Puig de civilitat, en poques paraules, que és el que, a la llarga, compta. Felicitar mestres, alumnes, pares i mares, col·laboradors… Quan tantes coses, avui dia, no es veuen clares, quan hi ha tanta incertesa -aquí i arreu-, cal valorar encara més la feina ben feta, el treball persistent, el projecte sostingut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.