A la brasa i al caliu

Joan Alcaraz

Ets la PERA, JOAN!! (amb permís de Joan CAPRI)

Sense categoria
El reconegut actor Joan Pera dedica, al Teatre Condal barceloní, un homenatge a un dels seus mestres, el mític actor teatral, humorista i monologuista que fou Joan Capri. Per a mi, l’espectacle Joan Pera Capri no és únicament nostàlgia, però és evident que sembla que correspongui a un públic majoritàriament entradet en anys, que va viure, des d’una consciència de catalanitat a peu de carrer, els estralls del franquisme.

El meu pare tenia en vinil alguns dels monòlegs d’en Capri, que jo escoltava amb interès i plaer de petit i que després vaig adquirir, recopilats, en dos CD. Està molt bé que en Pera, potser l’únic deixeble d’un mestre que no creà escola, els hi faci ara l’honor. També amb el mestratge escènic que li és habitual, i que hem anat reconeixent amb els anys. 

A mitja tarda del dissabte passat, probablement la meva dona -que ja ha arribat a la cinquantena- fos la més jove espectadora d’una obra que congregà, a la platea del Condaluna gran majoria de cabells blancs, i força més que els meus. I és que ens pensem que qualsevol espectacle, un actor, un autor… són d’abast transversal i, en canvi, moltes propostes atreuen la gent per franges d’edat, per generacions.

El mataroní Joan Pera és de la generació dels nascuts a finals dels anys 40 i li venia molt de gust -perquè s’hi sent identificat- d’homenatjar Joan Capri, aquell animal teatral fora de sèrie que, com a Joan Camprubí i Alemany, va viure a Barcelona entre els anys 1917 i 2000. En Pera també és un gran actor, sol o en companyia d’un altre referent, Paco Morán, i té un públic que li és molt fidel. 

També el tenia Capri. La seva vida als escenaris i singularment els seus celebrats monòlegs van marcar tota una època. Monòlegs tan curiosos, suggerents i sobretot divertits com El nàufrag, per exemple [http://youtu.be/iRq2QJgbPUk], que també és un dels que interpreta Joan Pera en un bon espectacle que sap recrear, amb subtilesa i enginy, el posat i les interpretacions de l’enyorat barceloní.

Una posada en escena que combina peces d’aquell mestre que fou i d’aquest altre que, feliçment, és. Dos talents inequívocament complementaris, que havien coincidit -un encara era prou jove- a la popular sèrie televisiva Doctor Caparrós, medicina general.

Personalment, a Joan Capri havia tingut l’honor d’entrevistar-lo per a una capçalera diària el nom de la qual potser recordareu, El Correo Catalán. Després dels seus èxits continuats durant l’etapa franquista, continuava encara com un dels mites vivents del panorama escènic a Catalunya. Per això, el diari -en el qual hi vaig tenir un contracte temporal en pràctiques- anuncià l’entrevista a la portada en color del seu suplement dominical, el dia 30 de desembre del 1979.

Una de les coses més curioses que em va dir -i que dóna bona idea de com era el personatge, un humorista no precisament alegre, com passa sovint- és que “si jo pogués, tal volta aniria sempre per un túnel sota terra, una mena de metro amb entrada i sortida davant de casa meva, i així no em podria veure ningú”.  

També m’explicà que els seus monòlegs -aleshores ja els havia deixat de gravar en disc- van representar “una autèntica novetat en un moment en què podia parlar-se de molt poques coses”Doncs bé, el públic madur a què em referia abans, ara admirador de Joan Pera, va créixer en aquella època tan repressiva, però en la qual la gent -i encara més a Catalunya- maldava no tans sols per sobreviure, sinó per respirar més lliurement.   

I al final de la conversa, pujats ja al seu petit cotxe després d’haver-nos trobat a les històriques instal·lacions del Club Natació Barcelona -del qual havia estat soci i usuari habitual-, Capri em confessà: “Si vol que li sigui franc, no em retiro perquè estic esperant que surti un altre Capri, i m’agradaria que l’altre tingués deu vegades més èxit que jo”.   

D’èxit, al cap dels anys, n’ha tingut molt, encara que no sé si deu vegades més, set o cinc… Però no en dubteu: l’altre Capri ha estat i és Joan Pera. Que per molts anys!    

   

  1. Gràcies per la crònica. Llegint les crítiques de l’espectacle de’n Joan Pera no et sembla que hagi estat un èxit, però explicat a la ‘teva manera’, doncs sí. Sdempre cal mirar al passat per entendre l’avui i el futur. A casa en Capri sempre era present i els propgrames de televisió els més vistos. I sincerament, jo encara em ‘peto’ de riure escoltant els seus monòlegs i anant de visita al Dr Caparrós. Va ser un aire molt fresc, més que una tramuntana, en aquells anys foscos.
  2. Joan Capri és un tòtem dins de l’humorisme català que molts han intentat imitar, però, sense massa èxit. Tanmateix hi ha qui considera Andreu Buenafuente una versió actualitzada i reeixida del mestre Capri. No ho sabria pas dir. El que sí és evident és que tots dos han aconseguit el favor del públic i l’èxit comercial, que no és poc avui en dia. Moltes gràcies per la crònica, Joan, i bones vacances d’estiu. Parlem a la tornada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.