A la brasa i al caliu

Joan Alcaraz

El SEGLE XX no existeix

General
L’altre dia escoltava el conseller Mas-Colell quan, tot referint-se a la maldestra reforma de l’Administració local projectada pel PP, deia: No és pensada per al segle XXI, sinó pròpia del segle XIX.

Aquesta és una de les tendències actuals: si alguna cosa sembla rància, no és ni del segle XX, que qui sap si no ha existit mai…

Em sap greu, perquè sempre dic que el considero el meu segle. Entre moltes altres coses -algunes, molt dolentes- la Humanitat va arribar a la Lluna -i no la de València-, fita que encara no hem superat. 

La històrica i reconeguda soprano i professora de cant Conxita Badia ha retrobat la seva presència entre nosaltres sobretot gràcies al documental Conxita Badia no existeix, elaborat per una besnéta seva, Eulàlia Domènech, en adonar-se que molts rastres de l’artista s’havien perdut.

Doncs bé, a voltes sembla que amb el segle XX passa una mica el mateix: si ets modern, pertanys al XXI; si ets antic, te’n vas de pet al XIX. Òndia! Estem parlant del segle de la Revolució soviètica; dels feixismes; de la Guerra Civil espanyola; de la Guerra Freda; de la del Vietnam; de l’arribada a la Lluna; de la descolonització d’Àfrica; de la caiguda del mur de Berlín; de l’invent d’Internet…

Situat, per naixença, entre els segles XX i el XXI, sempre dic que el primer és el meu segle. És en el que em vaig capacitar per a la vida adulta; en el que em vaig enamorar; en el que vaig tenir les filles; en el que vaig adquirir ús de raó política, social, cultural… El segle XX, a més d’estar vinculat als records de joventut, és el que m’ha donat consciència del món, i també dimensió moral.

Per això em sap greu que a voltes se l’oblidi. Situats en aquest incert XXI -que potser ens portarà als catalans, tant de bo!, la independència-, li devem molt…   

  1. Absolutament d’acord. I tant que el secle XX ha existit, i sembla que no.I m’agradat i molt que hagis fet esment de la gran Conxita Badia. Després del magnífic documental i de llegir grans articles als diaris ( del recordat Agustí Fancelli q.e.p.d.) doncs continúa com una persona inexistent. Has oblidat l’aviació, i tantes coses més. I el secle XXI serà el que ens porti la independència …. gràcies a tot el que s’ha fet al secle XX !
    Bon dia ! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.