De res, massa

Telegrames des de Sarrià de Ter

4 de juliol de 2015
0 comentaris

Els pinyons de Caldes.

A La Vanguardia de divendres 3 de juny, Ignacio Martínez de Pisón hi publica un article històric sobre l’activitat d’espionatge nazi a la Barcelona de l’època. Es remunta als anys quaranta i fa esment de locals i personatges que pul·lulaven per la ciutat amb foscos objectius.

Va haver-hi un moment en el qual el règim franquista va fer un gir en la política exterior i, en cert grau, va girar l’esquena al Reich. El final de la guerra es començava a veure a favor dels aliats. Recomano la lectura de l’article pel seu rigor i per l’interès d’un aspecte sovint passat per alt en els llibres d’història.

Una porció dels alemanys que van formar part d’aquell contingent barceloní dels anys quaranta van acabar confinats als balnearis de Caldes de Malavella, semi-reclusos o en semi-llibertat, com es vulgui creure. I aquí hi apareix la història del meu sogre amb els pinyons. Sembla que aquells homes granejaven de butxaca i els vailets del poble -el meu sogre entre els quals- es dedicaven a abastar pinyes, esclovellar-ne els pinyons i dedicar-se a vendre’ls als consumidors teutons, que els pagaven de bon grat. Seria una llaminadura al seu abast.

És una història que m’havia explicat mil vegades. M’imagino el desfici d’un vailet de vuit o deu anys proveïnt de pinyons (i recollint al cap del dia alguns rals o alguna pesseta) aquells personatges sinistres. Era probable que la modesta aportació a una economia familiar migrada fos molt ben acollida en aquells temps convulsos i de privació.

Mil vegades vau explicar-me la història dels pinyons, Josep. Ara de ben segur que ja no la recordeu i és a vós a qui ha tocat estar-vos en una mena de balneari. Us en portarem una paperina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!