De res, massa

Telegrames des de Sarrià de Ter

27 de juliol de 2014
0 comentaris

El millor festival de l’estiu.

Segons que sembla, pel que està explicant la premsa aquests dies, la proliferació de festivals musicals d’estiu pot acabar com el rosari de l’aurora. Allò que se’n diu morir d’inanició: ja comença a flaquejar el número d’assistents, ja no es venen tantes entrades i algun d’aquests actes ha hagut de cancel·lar-se, ajornar-se o reciclar-se.

 

A la nostra costa se’n celebren molts, aquestes setmanes i, de moment, no s’hi veuen símptomes d’afebliment. Des dels més glamurosos (Peralada, Cap Roig, Porta Ferrada…) fins als més populars, locals i modestos, hi ha públic per a tothom. El procés culminarà a finals de juliol, amb aquells quatre dies boigs de l’Acústica a Figueres. Mentrestant, però, vull deixar constància d’una celebració que és relativament nova en temps d’estiu, però que paga la pena difondre: la Trobada de Cantadors d’Espolla.

 

Se n’ha celebrat la dotzena edició. Va començar com un festival d’hivern, a primers de gener. Tenia lloc a La Fraternal, el casino-local social-ateneu del poble, però la presència de públic tan massiva dels últims anys va fer aconsellable el canvi d’estació i la celebració a l’aire lliure. Les tres darreres edicions han tingut lloc a la pista esportiva de les escoles municipals. El que és molt destacable és que la trobada, pròpiament, és la cirereta final d’uns dies intensos durant els quals se celebra l’Escola d’Estiu de Glosa, on els participants aprenen les normes bàsiques i els secrets de la cançó improvisada. Des del dimecres s’inicien els cursos i seminaris i es formen els coneixements bàsics dels nous glosadors, molts dels quals ja estan iniciats en aquest noble art.

 

La nit de dissabte té lloc la gran final de la Trobada de Cantadors. Durant la tarda s’ha fet una primera eliminatòria i, havent sopat, els vuit escollits pel jurat pugen a l’escenari a batre’s en els més durs combats de la improvisació. Acompanyats d’una orquestrina hauran d’anar desgranant, a rtime de jota, de nyacra, de garrotin, de corranda… les propostes que el mestre de cerimònia (en Josep M. Tegido, Gustinet) els va fent. Ja sigui de manera individual o en parella, cada glosador teixirà en qüestió de segons una cançó de mètrica impecable al voltant del tema proposat.

 

Aquest any la participació de públic ha rondat el miler de persones: aquest festival d’estiu té llarga vida assegurada. La guanyadora, coronada Reina de les Nyacres, ha estat la mallorquina Maribel Servera, ben acompanyada per Mateu Matas Xurí, per Mireia Mena, per Ferriol Macip, Farri i per un estol de glosadors que ens fan fer reservar amb tinta vermella les dates de l’edició de l’any vinent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!