El dia de Cap d’Any vam tenir la sort de poder assistir a Figueres a una sessió de titelles difícilment repetible. Per una banda, es commemorava el primer acte públic organitzat pel Patronat de la Catequística figuerenc, la popular Cate. Efectivament, es complia un segle exacte d’una funció de putxinel·lis que va tenir lloc a l’antic teatret Odeon, del carrer aleshores anomenat Gatillepis (avui Álvarez de Castro). Era l’1 de gener de 1922.
Aquella representació va anar a càrrec d’un reputat titellaire de la ciutat, n’Artur Vilà i Tècul, l’Arturo de la Llengüeta (1863-1938), un artista empordanès que disposava d’un teatre permanent a la plaça Triangular. Durant la temporada d’estiu, s’instal·lava a Sant Hilari Sacalm i entretenia amb gran èxit la mainada dels estiuejants que anaven a “prendre les aigües” en establiments i balnearis de la localitat. Les funcions del titellaire eran aclamades i reconegudes per una anomenada que el va fer notori a tot el país.
Per voluntat i perseverança de Maria-Josep Sampedro, besneta de Vilà, s’ha pogut recuperar la figura i la memòria del titellaire empordanès, reconstruir el seu periple estival durant moltes dècades a la població muntanyenca de la Selva i recuperar documentació i premsa de l’època.
Si calia commemorar el centenari d’aquella primera representació, el moment era l’idoni per exhumar la memòria del titellaire Artur Vilà i donar-lo a conèixer altra vegada a la seva Figueres natal.
Una altra circumstància feliç ha estat que la companyia encarregada de l’espectacle d’aquest Cap d’Any de 2022 ha estat Titelles Vergés que generació rere generació, representen obres de titelles catalans i putxinel·lis des de 1910.
Per molts anys a tothom!
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Moltes gràcies!