Divendres passat, 5 de setembre, a una setmana justa de la data exacta del centenari del topònim Costa Brava, a la Casa de Cultura de Girona van projectar el documental “Costa Brava, la mirada del viatger”, d’Antoni Martí.
Si teniu ocasió de veure’n un altre passi, en algun altre punt, no us el perdeu.
Es tracta d’un recull magnífic de filmacions de cinema amateur que Martí ha aplegat després d’una gran tasca de recerca en fons cinematogràfics, arxius municipals i col·leccions particulars. És l’obra de cineastes aficionats que treballaven amb una enorme dignitat i qualitat. Des de les primeres dècades del segle passat fins gairebé a l’actualitat, el documental mostra l’evolució de la façana marítima de les terres gironines. El paisatge, l’urbanisme, l’economia, les comunicacions, la societat, la vida …s’ha transformat –i de quina manera !- en aquests cent anys. Va fer-ne la presentació Narcís-Jordi Aragó, que signa els textos del treball.
“Costa Brava, la mirada del viatger” s’agermana perfectament amb una mostra fotogràfica que també es pot visitar , fins el 12 d’octubre, a la Ciutadella de Roses. Es tracta d’ “Àlbum de la Costa Brava” , exposició de peces de La Casa de La Postal (1915-1935), una firma que editava l’obra gràfica del fotògraf Lucien Roisin, i que coincideix, com en el cas del documental d’Antoni Martí, a fer una mirada retrospectiva sobre uns paisatges -físics i humans- del litoral que, mal que ens pesi, ja són irrecuperables.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!