Vint-i-sis paperetes.

Aquest matí, en anar a votar, m’he entretingut a recollir del meu col·legi electoral un exemplar de cadascuna de les vint-i-sis candidatures que es presentaven a les eleccions per la meva circumscripció. No m’imaginava que se’n presentessin tantes.

Qui no vota és perquè no vol. Hi havia candidatures de tots colors i moltes d’elles ni les havia sentit a anomenar. O no feien campanya o jo badava: Pirates de Catalunya (Pirata.cat), Pagesos per la dignitat rural catalana (PDR.cat), Des de Baix, Partido de los pensionistas en acción (PDLPEA), Partido gay, lésbico,bisexual, transexual y heterosexual/Todos somos iguales (GLBTH/TSI), Partit família i vida (PFIV); i formacions tan de pedra picada com ara la Falange Española de las JONS, amb els seu jou i les seves fletxes, i un parell de partits que encara llueixen falços i martells: el P.O.S.I. (Partit Obrer Socialista Internacionalista) i el Partic Comunista del Poble de Catalunya (PCPC). D’on deuen treure noms per formar llistes, tots aquests partits extraparlamentaris? De debò disposen d’una base social d’afiliats tan amplia com per presentar una llista de disset noms a la demarcació de Girona i alguns, encara, anar tan sobrats com per afegir-hi suplents? En alguna d’aquestes llistes curioses s’hi observa coincidència de cognoms en candidats: pot ser que, realment, hi hagi afinitat política entre germans o bé que hagi convingut tirar d’amics, coneguts i saludats per fer quorum.

 

I un altre capítol curiós és el de l´ús de la conjunció “i” entre el primer i el segon cognom. En els casos de CiU, PSC-PSOE, ERC, SI i Des de Baix s’utilitza la i per unanimitat. En el cas del PCPC i de PDR.Cat s’en fa ús en alguns casos i el PP només presenta un candidat que uneix amb la catalana i els dos llinatges: el cap de llista. Tothom que es presenta fent gala de la catalana i entre cognoms la té registrada al DNI? Tothom que no la llueix no la té, a efectes oficials? Com és que els de SI en gaudeixin tots i entre els de Reagrupament no n’hi hagi cap ni un? És una llicència a l’hora d’inscriure’s o és que la Junta Electoral en això no mira prim?

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *