El dret del consum des de Girona

Reflexions de dret del consum d'en Josep Martí - el Cerverí (jurídic) de Girona -

13 de setembre de 2011
Sense categoria
2 comentaris

Sis mesos de retard perquè l’Estat espanyol transposi la normativa comunitària de seguretat de les joguines… un sol mes (d’agost) per modificar-ne la Constitució! Visca els PIGS!

Veritablement, per a qualsevol jurista  mínimament informat, atent i perspicaç – és a dir, qualsevol jurista mitjà – li és fàcil comprendre perquè l’Estat espanyol es troba inclòs dins de la categoria dels estats PIGS. I no només per la seva ineficència en l’àmbit econòmic sinó també en l’àmbit jurídic… Resulta que es tracta d’un Estat en el qual  és possible realitzar tots els tràmits per modificar el seu text constitucional durant un mes – i, a sobre, a l’agost – però on no és possible transposar una directiva comunitària dins de termini.

La Directiva 2009/48/CE, de 18 de juny, sobre seguretat de les joguines fou publicada al Diari Oficial de la Unió Europea el 30 de juny de 2009. La Directiva establia expressament els estats membres de la Unió havien de transposar-la als seus ordenaments jurídics interns, com a màxim, el 20 de gener de 2011. Doncs bé, l’Estat espanyol – com no podia ser d’altra manera en el marc de la seva irrefutable ineficència històrica – l’ha transposat mitjançant el Reial decret 1205/2011, de 26 d’agost, que ha publicat el 31 d’agost d’enguany (que se’ls hi havia quedat a dins de l’armari durant les vacances…?). És a dir, ha tardat uns sis mesos més per transposar una Directiva comunitària que pràcticament només s’havia de copiar. Això demostra que: D’entrada, a l’Estat espanyol tan li rota el tema de la seguretat de les joguines (gràcies Estat espanyol per vetllar pels nostres infants…); en segon lloc, que tan li rota dotar de seguretat jurídica a les empreses fabricants a l’Estat atès que durant sis mesos han estat mancades de norma estatal de referència amb una Directiva en vigor no transposada a l’ordenament jurídic intern (gràcies Estat espanyol per ajudar al teixit empresarial del vostre Estat…); en tercer lloc, denota que a sobre de fer les coses tard les fan malament: qualifiquen infraccions mitjançant norma reglamentària i li diuen a les comunitats autònomes amb quin límit han de sancionar i que ho han de fer-ho amb la norma estatal… senyors de Madrit… que els hi ha tocat massa el sol?… no s’enrecorden que les competències en matèria de consum corresponen a les comunitats autònomes i que la tipificació de les infraccions i sancions les fan les normes amb rang de llei dictades per cada comunitat autònoma (en el cas de Catalunya mitjnçant la Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de consum)? Tampon s’enrecorden que l’Institut Nacional de Consum no té competència en matèria sancionadora i que li correspon a les autoritats de consum de les comunitats autònomes ? Ai, em sembla que han begut massa “tinto de verano nacional” i se’ls hi han espatllat les poques neurones que els quedaven…; en quart lloc, també és molt curiós que els “senyoritus de Madrit” obliguin a etiquetar les joguines i a dur les instruccions corresponents, almenys en castellà… cony… si és el mateix que diu el Codi de consum de Catalunya quan manifesta que les instruccions d’ús, consum i maneig dels béns i serveis a Catalunya han de constar, almenys, en català… i segon cony… com és que aquest precepte del Codi de consum ha estat impugnat pel grup parlamentari del PP al Congrés de Diputats si diu exactament el mateix, per a les dues llengües oficials? Tercer cony… no havíem quedat que jurídicament havia d’haver-hi una igualtat efectiva entre ambdues llengües? Quart cony… catalans i catalanes… quan aparegui la sentència del TC sobre l’assumpte ja veureu com serà perfectament lícit escriure les instruccions en castellà però no pas en català…

Això sí, etiquetar en maltès, eslovè, luxemburguès, húngar, danès, suec, txec, eslovac, finlandès i búlgar és lícit… en català, segons els “senyoritus de Madrit”, no.

Gràcies per fer-nos comprendre als catalans i catalanes de quin Estat ja NO formem part… si és que n’hem format part alguna vegada…

  1. Rüya uykunun genel ve karakteristik özelliklerinden biri olup, görsel ve işitsel algı ve duygulardır. Zira insan hayatında duyguları etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Rüyaların başlıca üç kategoride olduğu bilinmektedir. Bunlar şeytani rüyalar, rahmani rüyalar ve nefsani rüyalardır. Şeytani rüyalar, şeytanın telkin ettiği, rahmani rüyalar bizzat Allah-u Tealanın telkin ettiği rüyalar, nefsi rüyalar ise insan nefsinin telkin ettiği rüyalardır. Hepimiz hemen hemen her gece rüya görürüz. Uyandığımızda hemen gördüğümüz rüyaların ne anlama geldiğini Rüya Tabirleri sitelerinden öğrenmeye çalışırız. Rüya Tabirleri sayfamızdan Rüya Yorumları okuyabilirsiniz. Erken Rezervasyon Otelleri Tatil Fırsatları
  2. Güzel Sözler insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Bayramlarda, özel günlerde, sevgilimize, arkadaşımıza, Aile bireylerimize hemen hemen her kesime hitap eden sözleri sevdiklerimize yollarız. Bu sebeple sizler için derleyip düzenlediğimiz anlamlı sözler, araba arkası yazıları, arkadaşlık sözleri, aşk sözleri, atasözleri, doğum günü mesajları, günaydın mesajları, geçmiş olsun mesajları, sevgi sözleri, iyi geceler mesajları, damar sözler ve daha birçok kategorilerimizle sizlere hizmet vermekteyiz. Tatil Alanya Otelleri

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!