marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 d'agost de 2014
0 comentaris

XINXES SENSE SOSTRE

La xinxa, atenent l’Alcover-Moll, és un insecte hemípter de l’espècie Cimex lectularius, de color rogenc fosc i de forma gairebé el·líptica i aplanada, que habita principalment dins escletxes de les parets i del paviment i dins coixins i robes del llit, on xucla la sang de les persones produint-les picades irritants. Són paràsits temporals de molts animals de sang calenta, hematòfags, lucífugs i, per això, nocturns. La saliva que fan anar abans de xuclar la sang produeix fortes irritacions, però no transmet malalties infeccioses.

Popularment, les xinxes són animals amb molt mala premsa perquè sol aparèixer en indrets on la brutícia impera. Aquesta repulsió s’ha fet lloc en el vocabulari i, així, una xinxa també és una dona bruta.

Fa uns dies, a Sa Placeta, alberg de toxicòmans actius de titularitat pública gestionat per Projecte Home, es detectà una plaga de xinxes que obligà el seu tancament. Els seus seixanta residents passaren a l’alberg d’exclosos socials de Ca l’Ardiaca, depenent de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, i amb ells, segons denuncia el sindicat CC.OO, hi traspassaren les xinxes, fet que la institució pública nega.

De tot plegat crida l’atenció que sigui un sindicat que denunciï la plaga de xinxes i que digui que denunciarà el titular d’aquests centres, el Consell de Mallorca, a Inspecció de Treball  en considerar que s’incompleixen els més elementals protocols en matèria de salut laboral, que en aquest cas seria més greu perquè afecta un “centre públic depenent del Consell de Mallorca que atén drogoaddictes, malalts de la sida i persones marginals amb qualsevol tipus de patologia”.

De tot això se’n desprèn que, per al sindicat, la seva única prioritat és la condició de treball dels monitors i auxiliars d’aquests centres i no els residents, que també han estat objecte de la set de sang xinxera.

Tanmateix, ja sabem que els drogoaddictes sense suport, els malalts de la sida tirats al carrer i les persones marginals, entre d’altra fauna urbana molesta, són escòria, púrria, gentota. I més dolents que la carn de xinxa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.