marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de desembre de 2009
0 comentaris

XARXA TERRITORIAL PER LA LLENGUA, LA CULTURA I EL PAÍS

L’Obra Cultural Balear celebrà divendres passat, al Teatre Principal de Maó, la vint-i-tresena edició de la Nit de la Cultura, un esdeveniment que cal qualificar d’exitós. Cert que la meva condició de part interessada pot posar en entredit el qualificatiu; no obstant, els comentaris elogiosos que feren arribar a l’entitat els qui hi assistiren –tant presencialment com a través de TV3 i IB3- em guarden d’exagerar.

Cal remarcar que en aquest excel·lent resultat hi ha contribuït decididament l’extraordinària acollida dels menorquins, la complicitat absoluta de l’Ajuntament de Maó i del Consell de Menorca, i les facilitats atorgades per la gerència i personal del Teatre Principal de Maó. Indubtablement, sense la suma d’aquests factors, la Nit de la Cultura forjada a Menorca no hauria fet la claror que ha fet.

Però ahir dissabte, també a Maó, se signà un document entre vuit entitats i associacions de les quatre illes –dues per barba- que hom qualificaria d’històric si aquesta expressió mantingués el predicament.

Es tracta de l’extensió a les illes de la “Xarxa per la llengua, la cultura i el país”. El document signat és germinal però conté el traç bàsic de les seves futures actuacions. Diu aquesta partida de naixement que

La nostra llengua i la nostra cultura afrontaran durant els propers anys reptes dels quals en dependrà la nostra supervivència com a pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera: a) la plena integració de la immigració; b) la consolidació d’un model escolar propi; c) l’avanç dels mitjans de comunicació en català; d) l’entrada de la nostra llengua a les noves tecnologies de la informació; e) el creixement de les indústries culturals en català; i f) la normalització lingüística del món laboral. 

Per impulsar aquests  objectius de futur, cal, més que mai, la implicació i la mobilització de tota la ciutadania i, especialment, de la societat civil organitzada a les diferents illes, poble a poble, barri a barri. Com a entitats integrants d’aquesta societat civil, feim una crida a tots els ciutadans, a totes les institucions i a tot el moviment associatiu de les Illes Balears, a promoure la llengua i la cultura pròpies.

A més, ens comprometrem, a partir d’ara, a fer feina conjuntament a favor de les senyes d’identitat que identifiquen i uneixen les diferents illes de l’arxipèlag. Amb aquesta finalitat, subscrivim aquesta declaració d’intencions i ens constituïm formalment com a Xarxa Territorial per la llengua, la cultura i el país”.

Signen aquesta constitució: Obra Cultural de Formentera; Comissió de Festes de Santa Maria (Formentera); Institut d’Estudis Eivissencs; Associació 8 d’agost (Eivissa); Institut Menorquí d’Estudis; Acció Cultural de Menorca; Obra Cultural Balear i Joves de Mallorca per la Llengua.

Una bona nova per al nostre país fet d’illes, ara que ve Nadal i els aparadors s’omplen de falses bones intencions i pres prohibitius.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.