marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de maig de 2013
0 comentaris

VILLANGÓMEZ SEGUEIX DIENT

Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Marià Villangómez celebren enguany el centenari del seu naixement. Al Principat centren els esforços commemoratius en Espriu i, per la relació que tingué amb Rosselló-Pòrcel, es recorden regularment del poeta mallorquí. De Villangómez, però, se’n parla menys i sort en tenim de l’Institut d’Estudis Eivissencs que fa tot el que pot perquè el més gran poeta eivissenc segueixi dient amb veu clara i precisa. 

 

 

Tota manera, cal insistir a dir que tots tres són patrimoni de la catalanoparla entera; vull dir que arreu del territori on el català n’és la llengua hem de seguir sentint i fent córrer la veu de tres poetes senyers de la nostra literatura.
De les institucions públiques illenques –entengui’s consells i govern- de les celebracions d’aquests centenaris no cal esperar res i això que de les tres commemoracions, dues, les de Rosselló-Pòrcel i Villangómez, els toquen de ple. I si va a dir ver, coneixent com tracten la llengua de l’arxipèlag els seus comandaments, hom pensa que més val que res no facin, perquè podria ser fins i tot ofensiu. No crec que l’impresident Bauzá conegui un sol vers de Villangómez; i de Rosselló-Pòrcel ho dubt.

Tota manera, les entitats culturals illenques miren de fer allò que les seves paupèrrimes economies poden que, certament, és molt poc. I la Universitat de les Illes Balears, també. Sense anar més lluny, dilluns vinent, dia 20 de maig, a les 19,30h, el seu Servei d’Activitats Culturals ha organitzat una conversa, a través de videoconferència, entre Bernat Joan, professor de Llengua Catalana i Literatura de l’IES Santa Maria d’Eivissa, i Vicent Ferrer, professor de l’IES Marc Ferrer de Formentera sobre el teatre de Villangómez. Serà, com dic, a les 19,30 a l’edifici de la UIB a Sa Riera i l’entrada és gratuïta.

I d
imecres, 22 de maig, a les 19h, Òmnium Cultural retrà homenatge a Villangómez. Recordem que el 1989 va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Intervindran a l’acte: Àlex Susanna, escriptor, director adjunt de l’Institut Ramon Llull; Francesc Parcerisas, poeta, traductor i crític literari; Felip Cirer, catedràtic de llengua catalana i literatura, autor d’”El seu record avança per la deserta nit dels joves, converses amb Marià Villangómez” i Lluïsa Julià, escriptora i membre de la Junta Directiva d’Òmnium. La sessió es cloura amb la projecció de fragments de la filmació “Marià Villangómez: home, terra i poesia” que es podrà seguir en directe al web d’Òmnium.
Si us dirigiu a
http://anyvillangomez2013.blogspot.com, hi trobareu tots els actes i altres referències sobre l’obra i figura de Marià Villangómez i Llobet.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.