marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 d'abril de 2014
0 comentaris

VERBALITZANT LA INDIGNITAT

Tu me fas engrandir les ànsies de misteri,
m’agrada, amb tu, sentir-me perdut dins la mar gran,
m’atrau anar sense rumb, aquest no tocar en terra
del qual ara ja en deim miquelangelejar.

Així diu Miquel Àngel Riera a “El pis de la badia” (Columna, 1992), el darrer recull poètic que ens deixà. D’aquests versos, aquí i ara, cal retreure’n el verb “miquelangelejar”, la conversió en verb d’una manera molt concreta i específica de ser i de sentir. Una verbalització molt afortunada, val a dir, per expressar la personalització radical de la vivència.
     Reconec que l’analogia que establiré entre aquest verb que ens apropa a l’excel·lència de Miquel Àngel Riera i el que proposaré, que ens abocarà al repudi, pot ser una irreverència, una blasfèmia que no té perdó de Déu, però esper que s’entengui el sentit didàctic que li vull imprimir. De la política (és un dir) que practica l’apotecari marratxiner esdevingut president del país que no reconeix i abomina se’n diu “bauzanejar”.

bauzanejar

1 v. tr. Odiar profundament la llengua i la cultura pròpies i històriques de les Illes Balears, aplicar contra elles els correctius més destructors i indignes, proclamant públicament i cínica just al contrari, que s’estima “lo nostro”.

2 v. tr. Prohibir l’exhibició dels símbols identificatius de les Illes Balears tot al·legant que creen rebuig, divisió i conflicte.

3 v. tr. Destruir el paisatge natural fins ara protegit i i les zones agrícoles al·legant que tot, ciutadania inclosa, s’ha de posar al servei únic del turisme, que dóna el pa als pobres illencs i fa megarics els touroperadors externs.

4 v. tr. Militaritzar el govern i l’administració pública fent creure que la racionalitza i la fa més eficaç.

5 v. tr. Fer servir l’aversió que hom sent per les illes Balears i els decrets ordenats per destruir la seva llengua i cultura, el seu patrimoni natural, la seva educació i la seva història per amagar la incapacitat manifesta per governar amb dos dits de front i un polsim d’intel·ligència.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.