marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 de novembre de 2012
0 comentaris

TRES PESSICS DE PENSAMENT DE L’HABITANT DE LA LLUM

Dissabte feiner per posar al dia la llista de tasques que s’ajornen per manca de temps i, també, per mandra. Una d’elles me mena altre cop a Joan Mascaró i Fornès, el mallorquí universal que rebutjà una oferta econòmica prou substanciosa del financer –dit en fi- Joan March per seguir el camí exigent de servir i servar l’ànima. Ell mateix, referint-se a aquesta possibilitat de treballar per al multimilionari margalidà com ell, diu a la introducció de “La creació de la fe” (Editorial Moll. Palma, 1993): “A vegades pensava [es refereix a ell mateix] que es dedicaria a fer doblers i que llavors, cap als trenta anys, es retiraria i dedicaria la seva vida a la cultura i als estudis seriosos. N’hi havia un al seu poble que era un geni fent negocis. Ja havia fet una gran fortuna i només tenia disset anys més que ell”.

Afortunadament per als esperits inquiets, Mascaró digué no als doblers i sí a la recerca permanent de la pau i el coneixement, pròpi i aliens.

De la relectura parcial d’aquest llibre de pensaments joanmascaronians, ara que el vespre vol quedar, en permet a tres que em facin ballar el senderi.

El primer: “El perill del món modern no és el capitalisme ni el comunisme: és la no-intel·ligència de la classe mitjana al servei de les tecnologies: la no-intel·ligència política i burocràtica”.

El segon: “Per damunt de tot, no tengueu mai por. Millor morir que tenir por. Una vida amb por, no val la pena viure-la. La por és un senyal perquè facem alguna cosa i té la seva utilitat: quan ja hi hem fet el que hi podem fer, descansam amb pau”.

I el tercer: “Quan amb una ment clara consideram les idees, som en el camí correcte; però quan amb una ment confusa som posseïts per les idees, som en el camí de la foscor”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.