marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 d'octubre de 2014
0 comentaris

TORNA EL PROGRAMA “TOTS PLEGATS” DE L’OCB

Torna “Tots plegats”, el programa d’activitats interculturals de l’Obra Cultural Balear que té com a objectiu acostar catalanoparlants i no catalanoparlants a la cultura i els costums de Mallorca. Durant aquest curs la iniciativa implicarà els instituts de secundària de Mallorca i estarà centrada en els personatges il·lustres de Balears que donen nom a diferents centres d’ensenyament, mallorquins de naixement o que hagin fet alguna cosa de profit per Mallorca. L’objectiu de l’activitat és fomentar el coneixement d’aquests personatges, no només entre el públic format per les parelles lingüístiques que hi assistiren l’any passat, sinó també entre els alumnes de secundària dels centres, així com implicar els joves en el coneixement del personatge que dóna nom al seu centre.

Les sessions estaran dividides en dues parts: la primera serà una exposició de 10 minuts per part d’una representació d’alumnes que explicaran el que saben del personatge. I, a continuació, hi haurà una exposició de 45 minuts per part d’un ponent entès en la matèria. Els objectius de l’activitat són divulgar el coneixement de la història de Mallorca a partir dels seus protagonistes; explicar les aportacions dels personatges il·lustres de Mallorca al pensament universal; implicar els joves en el coneixement del personatge que dóna nom al seu centre; fomentar-ne la creativitat; i donar una interpretació nova a les aportacions amb què els nostres personatges contribuïren al pensament universal.

La sessió d’avui estarà dedicada a Joan Alcover i anirà a càrrec de Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear. El poeta dóna nom precisament a Can Alcover, lloc on va viure i crear i convertida actualment en una Casa Museu en la seva memòria.

Joan Alcover i Maspons (Palma, 1854-1926)fou poeta, assagista i polític. Deixeble de Josep Lluís Pons i Gallarza i condeixeble de Costa i Llobera i altres autors contemporanis pertanyents a l’Escola Mallorquina. La seva obra poètica estigué molt abocada a la reflexió íntima sobre el dolor i la tragèdia humana, reflex de les circumstàncies dramàtiques que li tocaren viure, car tengué 5 fills de dos matrimonis, dels quals només li sobrevisqué el més petit, Pau. Alcover inicià la seva carrera poètica utilitzant preferentment el castellà, però, cap a la maduresa i potser fruit d’un retorn íntim a la necessitat d’expressar els sentiments més pregons en la seva llengua materna, emprà només el català, esdevenint, juntament amb Costa i Llobera, el poeta més destacat de Mallorca.

És autor dels poemaris Cap al tard i Poemes bíblics. Algunes de les seves poesies han estat traduïdes a diverses llengües i musicades. El cas més popular és potser La Balanguera, amb música d’Amadeu Vives i que ha esdevingut himne oficial de Mallorca.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.