marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de desembre de 2015
0 comentaris

TEMPTAR DE PACIÈNCIA LA CULTURA

Diu el mestre Guillem Frontera avui divendres 11 de desembre, en el seu espai de l’AraBalears, que “Quan passa el PP pel poder, deixa molta terra cremada i les arques buides, de manera que la reforestació cultural és lenta i costosa”. És un dels maleficis d’aquesta terra nostra voltada de mar, certament, tenir un partit així d’incendiari i malgastador en coses que no són de menjar ni per anar nets. I tanmateix el país, les quatre illes, en tenen un altre, de malfat: que quan no són els partitpopularistes els que governen, la inversió en aquesta peremptòria reforestació cultural, per això o per allò, pateix sempre les conseqüències de mil-i-una moratòries amb la qual cosa la lentitud de què parla el mestre esdevé quietud desèrtica deixada a mans de les males herbes. D’aquesta manera, canvia el cicle polític, retornen els incendiaris i sense trobar res a cremar, socarren el pedreny i les quatre soques banyarriqueres que contra tot pronòstic tragueren el reverd.

Temptar de paciència la cultura, els seus agents i el mercat que se’n deriva, és pràctica habitual dels governs més favorables, sobre el paper i la teoria, al seu enfortiment i expansió. Obliden, sembla, que la cultura és un dret tan fonamental com l’habitatge, la salut o el treball, i per això hi han d’invertir el diners que calguin per garantir aquest dret. Per això, per exemple, curt i ras, clar i català, gravar o penalitzar amb el 21% l’IVA de certs productes culturals és un atemptat flagrant contra un dret inalienable; i el partit polític -o partits- que mantenen o estan d’acord amb aquest càstig, aimadors en excés de l’adotzenament i les garrotades.

Si a tot això hi afegim els drets lingüístics dels catalanoparlants, el panorama present a les illes Balears i Pitiüses segueix sent poc agradós. Per això, i per allò, mai no ha de cessar la reivindicació d’un tracte més just a la cultura i a les seves múltiples manifestacions, i d’un impuls més que decidit a assegurar els drets lingüístics dels catalanoparlants. I més ara que les principals institucions públiques de l’arxipèlag hi ha majories de govern que no són hostils, com fins ara, a aquests drets lingüisticoculturals.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.