marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 d'agost de 2013
0 comentaris

SUPERBA ARCHITRICLINUS O ELS FÀMULS SERVICIALS I SERVILS

En temps dels romans, l’architriclinus era la persona encarregada d’ordenar els banquets i de dirigir el servei del menjador. Jo havia sentit l’expressió “arquitriclí”, aplicat al cap dels fàmuls que servien el menjar en els refectoris dels seminaristes. Pensava que en català tenia equivalència –en castellà és architriclino– i sembla que no en té. Tant se val, perquè el nom m’ha revingut, ves per on!, tot escoltant o llegint les bestieses que diuen persones importats del Partit Popular de les Illes Balears sobre la persecució que, segons el seu parer fortament intoxicat, ha patit fins ara, fins que ells han arribat, el castellà a l’arxipèlag.

 

Ningú amb el seny complit pot afirmar aquesta insensatesa que no treu cap enlloc si no és per basar la implacable repressió del català dictada per l’impresident Bauzà, tot seguint fil per randa les indicacions de la seu central i centralista del seu partit. És per aquest odi indissimulat pel català, la llengua pròpia dels illencs, que han redactat el TIL o Tractament Inquisitorial de la Llengua catalana. Amb l’excusa que els alumnes aprenguin anglès, voluntat inqüestionada per tothom, i per tal d’esmenar la forassenyada persecució del castellà a les escoles, fan fora el català a coces i sense contemplació; i menystenen els professors tot acusant-los de doctrinaris. Del que es tracta, al final, és de relegar la parla pròpia de les illes i de retornar al temps en què parlar en castellà demostrava prestigi social i fer-ho en català signe d’invalidesa ciutadana.

Fa uns dies, el web de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) es presentava en la versió en anglès de la forma més infame possible. Es veu que passaren el traductor automàtic i, entre d’altres, es tractava la Serra de Tramuntana com a  “Saw of North Wind”. Això és mel per a l’atracció de turistes! Lamentable i malauradament, aquesta descurança manifesta és la que s’aplica al TIL: allò que menys importa al Govern de les Illes Balears  és que els illencs més joves aprenguin anglès.

En fi, que amb tot això entretenint-me la pensa i en veure que les frases fetes dictades per la seu central i centralista del Partit Popular es repeteixen tant aquí (a l’Illla de Palma, of course) com a Quintanilla de Onésimo, que he vist en l’impresident Bauzà un excel·lent “Superba architriclinus” i les seves conselleres i consellers, diputades i diputats, els més servicials i servils dels fàmuls dicidits a servir el menú antimallorquí, antimenorquí, antieivissenc i antiformenterer de la manera més impecable.

Per cert, avui fa 50 anys dels somni de Martin Luther King; somni que encara no s’ha complert de forma plena. Tampoc el nostre somni de poder viure emancipats i deslliurats de tot poder abusiu i depredador.

ESPERIT DE CREMAR
27.07.2017 | 5.13
TRÍADA
24.11.2010 | 1.39

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.