marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de desembre de 2011
2 comentaris

SOBRE ELS 63 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS

Les gravíssimes convulsions econòmiques que patim i les mesures que es prenen per combatre-les, afecten seriosament la proclamació de la Declaració dels Drets Humans, que ahir va fer seixanta-tres anys. El seu article 25, en el primer paràgraf, diu textualment: Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de la seva voluntat. Aquest dret, ara mateix, aquí, a Mallorca, està sent conculcat. Just ara, aquest sotrac profund està provocant una fortíssima i extensa exclusió econòmica, un apartheid flagrant que posa en perill la pau social que tant ens ha costa de bastir. 

 

No cal oblidar, tampoc, que la doctrina que impera en les principals administracions públiques illenques està creant exclusions més subtils, però igualment contràries a la declaració de Drets Humans. Concretament en el seu article 22 s’hi diu que: Tota persona, com a membre de la societat, té dret a la seguretat social i a obtenir, mitjançant l’esforç nacional i la cooperació internacional, segons l’organització i els recursos de cada país, la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seva dignitat i el lliure desenvolupament de la seva personalitat.

Fent un simple cop d’ulls a les diverses mesures que han pres aquestes administracions, es pot afirmar que el drets lingüístics dels catalanoparlants estan més en perill que mai, sotmesos a un estrès innoble i mai vist en els darrers trenta anys. Els que volem usar el català en tot i per tot el seu domini, de cada cop ho tenim més difícil per les restriccions imposades per les autoritats que, contràriament a les decisions que prenen, haurien d’afavorir l’acompliment d’aquest dret inalienable. Divendres passat s’apagà un mitjà públic de comunicació, la Televisió de Mallorca, pel simple fet que s’expressava en català i perquè els seus professionals treballaven a consciència i en absoluta llibertat. Aquest tropell gravíssim executat pel consell de govern del Consell de Mallorca no pot quedar impune; de nosaltres, dels catalanoparlants d’ací i d’allà, depèn que el greuge es repari.

 

A més d’aquests exemples, però, el pitjor de tot és que la societat civil organitzada està sent menystinguda arreu pels distints governants. Emparant-se en la crisi, s’estan llançant fortíssimes càrregues de profunditat per desactivar l’associacionisme illenc. Per això, no és exagerat sostenir que d’aquesta guerra econòmica i doctrinària global, som els ciutadans organitzats els que, a la fi, en pagarem les principals conseqüències.

És per això que la millor manera de brufar els 63 anys de la proclamació dels Drets Humans, és enfortir les nostres xarxes socials de relació; reactivar sense dilació la presa de consciència d’aquesta situació adversa a través del boca-orella per mirar de parar els peus a l’abús, al dictat, a la manipulació i a la corrupció. I lluitar de valent per aplacar subsidiàriament una de les pandèmies pitjors de la humanitat que no és altre que l’analfabetisme o la insuficient formació. Entre nosaltres i amb la complicitat del poder més proper s’està fent lloc l’elogi de la incultura, el blasme de la crítica. Ho digué el nostre batlle màrtir Emili Darder i molts altres que, com ell, creien en el poder revolucionari del coneixement: la cultura ens farà lliures. Invertim-hi doncs, en cultura i en educació car és la millor manera d’actuar a favor dels drets humans com a marc de relació i convivència universals.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.