marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

19 de juny de 2015
0 comentaris

SOBRE CASTES DE CASTA

Que de porc i de senyor, n’han de venir de casta, ho sabem des que naixem. I que ser de bona casta vol dir que hom va ben alimentat i que s’està bo i sa. Amb la casta  -a més de crits de visca escrits com si fos un grafit embrionari en una papereta de votació, com va passar ahir al Parlament de les Illes Balears- se’n poden dir moltes i de moltes castes, i encara més des que un partit polític l’assenyala, a la casta, amb dits ben acusadors. Sabut és, com assenyala aquest partit, que una casta és una classe o ordre de persones que, a base de privilegis hereditaris, professió, etc., té un esperit d’exclusió respecte a les altres classes de la societat. D’aquí neixen l’esperit i els prejudicis de casta.

Fer casta, d’altra banda, no vol dir res més que procrear, valent significat. I desnegrar la casta vol dir destruir-la completament, fer-la desaparèixer; fet i fet, allò que volia fer amb nosaltres els illencs l’encara impresident en funcions, que se’n vol anar, cap baix i cua entre les cames, a fer de senador a Madrid per seguir treballant per l’arxipèlag, segons diu ell amb més barra que raó.

El menjar és casta, també i sobretot, perquè ens enforteix i ens permet de viure amb salut. Així que, alerta amb la casta, amb totes les castes de castes; alerta que ens l’hem de poder posar a la boca i no hem de permetre, ensems, que cap d’elles ens faci tant la vida impossible que arribem a ser descastats, això és, despullats dels bons sentiments que hem de tenir naturalment envers els pares, la nissaga, el país.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.