marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 d'abril de 2016
0 comentaris

SEMBRAVA CIVADA I FUSELLS BROSTAVEN

Del tasser del bar estant, llegeix que a partir d’avui  mateix i fins al mes de juny els funcionaris de Veneçuela sols treballaran de dilluns a dijous, i de set a la una del matí. Aquesta mesura decretada per Nicolàs Maduro, president del país, segueix llegint,  es pren per estalviar energia, diuen, i per fer front amb certes garanties a la crisi en la generació d’electricitat causada per la sequera que afecta dramàticament el país.

Llegeix també i amb els ulls com a plats en un requadre destacat, que aquesta manca de pluja és conseqüència d’El Niño, fenomen climàtic  de més de quaranta mil anys. Aquest entremaliat Nin provoca estralls a escala mundial afectant especialment Amèrica del Sud, Indonèsia i Austràlia. S’explica pel moviment de rotació de la terra, que fa desplaçar les marees de l’hemisferi  nord al sud.

No acaba d’entendre que reduint la jornada laboral dels funcionaris veneçolans es contribueixi a estalviar energia, com tampoc no ha entès mai -i mira que li ho expliquen sempre que es dóna- que el canvi d’hora a Europa també redueix el consum energètic. I sense entendre això és impossible, es diu consirosament, que entengui el fenomen d’El Niño, El Nen o El Nin.

Sí que entén i recorda perfectament els versos que va llegir en una llibreria de vell a Lisboa, fa anys, quan la calma li acampanava l’esperit, no com ara que arrossega els morros del desig:

Sembrava civada
i fusells brostaven
en la terra heretada
que s’ha nodrit sempre
de sang camperola.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.