marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de gener de 2013
0 comentaris

SANT SEBASTIÀ LITERARI. 2ª edició

Avui, divendres, 18 de gener, a Can Alcover-Espai de Cultura, s’ha presentat la segona edició de l’acte “Sant Sebastià literari”, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i l’Obra Cultural Balear, per protestar contra la bilingüització dels Premis Ciutat de Palma que va dur a terme l’Ajuntament l’any passat. Com en l’anterior edició, consistirà en la lectura contínua de textos literaris per part d’una trentena d’escriptors, si bé es tracta d’una xifra provisional que encara està oberta a noves incorporacions. Serà aquest diumenge, 20 de gener, Sant Sebastià, a les 19.00 hores, a Can Alcover, coincidint amb l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Palma al Teatre Principal. 

 

Han participat a la presentació Miquel Bezares, vicepresident de l’AELC; Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear, i Pau Vadell, en representació del PEN Català.
Jaume Mateu ha explicat que l’acte tornarà a ser una resposta festiva a la bilingüització dels premis. Mateu ha constatat que, des de l’any passat, tot i les protestes ciutadanes, la situació de la llengua catalana ha empitjorat.

Miquel Bezares ha recordat el procés que va dur a organitzar el primer “Sant Sebastià literari”. Després de la decisió de l’ajuntament, l’AELC va promoure un manifest de protesta, que va tenir el suport de 350 escriptors d’arreu dels Països Catalans, i Can Alcover va acollir un acte multitudinari amb tots els escriptors, que va contrastar amb l’escassa assistència al Teatre Principal. Bezares ha remarcat que al llarg d’aquest any l’Ajuntament de Palma ha ignorat aquest missatge i, a més, ha continuat la campanya de persecució contra la llengua pròpia. El membre de l’AELC ha anunciat que enguany la voluntat és tornar a ajuntar reivindicació, literatura i festa. Bezares ha recordat que els premis han estat en català, excepte una breu interrupció, al llarg de tot el període democràtic, fet que els havia donat un gran prestigi entre els escriptors en la nostra llengua, i que la decisió de l’Ajuntament d’introduir-hi modalitats en castellà els ha degradat a una situació semblant a la de la dictadura franquista.

Pau Vadell ha denunciat les agressions de les institucions contra les arrels i la cultura, i ha demanat diàleg amb els escriptors i un tarannà més democràtic, tant per part de l’ajuntament com del Consell.

Jaume Mateu ha apuntat també el previsible fracàs dels premis d’enguany, que ha anunciat que estaran marcats per una gran davallada de participació, que s’afegeix a la manca de traça de l’ajuntament a l’hora de promoure els guanyadors de l’edició anterior. Per al president de l’OCB, la institució ha demostrat poca sensibilitat cultural i nul·la voluntat de negociació amb el sector. Segons Mateu, el fet de no parlar-hi ha estat un símptoma d’inseguretat, i ha apuntat que els premis actuals són provincians i colonials.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.