marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

22 d'abril de 2021
0 comentaris

RESTAURA LA TERRA

El títol d’aquesta anotació -amb el pronom “nostra” que per mi hi sobra- és el lema d’enguany del «Dia de la Terra», que se celebra avui.

No calen massa raons per fonamentar l’adiència o la necessitat d’aquest crit i clam -que no s’hauria de reduir a un sol dia, evidentment- per casa nostra, que és el planeta terra. Que l’espècie humana, una de tantes terrenals, és l’única que fa tot el que pot i més per destruir lentament i implacable la terra, que no només és seva, és una realitat que ni els més recalcitrants negacionistes de tot pelatge poden rebatre. Que el canvi climàtic que ha provocat l’espècie humana per sadollar la seva cobdícia, és un fet perceptible, mesurable, visual i tot, no resisteix cap emperò.

L’espècie humana és destructora de mena i no ha modificat substancialment el medi ambient per millorar el benestar tant seu com de totes les altres espècies amb qui comparteix la vida, sinó per perjudicar-les a totes, a ella la primera. El consumisme desenfrenat ha abocat la vida a una situació crítica que només un canvi profund, personal i col·lectiu, pot redreçar. És per això que el lema d’enguany exemplifica aquesta realitat: ens hem carregat la terra, la vida, i l’hem de restaurar al més ràpid possible perquè, certament, l’anorreament practicat per l’home és apocalíptic.

La pandèmia de la COVID-19 ha aculat de bon de veres aquesta dissortada espècie humana i el primer que ens ha enrostrat i imposat és la deshumanització que com més va més ens abrusa i ens delma.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.