marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 d'octubre de 2015
0 comentaris

REPRESA DEL CONSELL SOCIAL DE LA LLENGUA CATALANA

El Consell Social de la Llengua Catalana (CSLC) es tornarà a reunir el proper divendres dia 16 de novembre després de quatre anys de no haver-se convocat cap pic, segons han comunicat avui la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, i la directora general de Política Lingüística Marta Fuxà. Sens dubte, una bona notícia que hauria de significar una veritable declaració d’intencions i realitzacions en matèria lingüística del nou govern presidit per Francina Armengol.

Creat el 2002, està format  per nombroses institucions i entitats de les Illes Balears, a més d’una àmplia representació de la societat civil de l’arxipèlag. Les seves funcions, l’assessorament i consulta en matèria de política lingüística i la coordinació i la potenciació de les actuacions que duen a terme les institucions públiques, cíviques i culturals illenques per millorar la política lingüística a l’arxipèlag.

Malgrat la seva creació el 2002, durant la legislatura 2003-2007, presidida per Jaume Matas, no va ser mai convocat.

El maig de 2009, el CSLC aprova el Pla General de Normalització Lingüística de les Illes Balears (PGNLIB), un acurat full de ruta per fer efectiva la tan delejada normalització lingüística. Malgrat aquesta aprovació, mai no se n’ha aplicat cap mesura.

Amb l’arribada al Govern de les Illes Balears de José Ramón Bauzá, el juny del 2011, aquest PGNLIB és materialment arraconat i de forma ben deliberada. Prova d’això és que el febrer de 2002, la Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament, el Partit Popular rebutjà una proposició no de llei del grup socialista a través de la qual es demanava com més aviat millor la convocatòria del ple del CSLC, atenent l’obligació estatutària de convocar-lo almenys un pic l’any.

Malgrat l’obstinació del govern Bauzá a atacar la llengua i la cultura catalanes, el 9 de març del 2013, en el ple d’aquests atacs, l’STEI-i, l’Assemblea de Mestres i Professors de Català i l’Obra Cultural Balear, convoquen una reunió extraoficial de distints membres del CSLC, presidida per Aina Moll, en què insten novament Bauzá a convocar-lo formalment per tal d’impulsar la seva reactivació, petició que tampoc no és atesa.

Ara es torna a convocar formalment i fer-ho al començament de la legislatura hauria de possibilitar l’engegada del Pla General aprovat el 2009 amb les degudes actualitzacions que, tanmateix i donada la situació de la llengua catalana a l’arxipèlag, no són substancials.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.