marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de gener de 2020
0 comentaris

“REIS DEL MÓN”: LA LLIBERTAT I EL PODER

Anit s’ha presentat a Palma, a la Llibreria Quars, la darrera novel·la de Sebastià Alzamora, “Reis del món”, editada per Proa, en la que presenta la relació que mantingueren el banquer Joan March Ordines i l’orientalista Joan Mascaró i Fornès, dos mallorquins universals i per motius molt diferents nascuts a Santa Margalida.

Per a l’editor Josep Lluch i Puig es tracta d’una novel·la d’idees suggestives i memorables, agraïda de llegir i que desborda els arquetips que poden representar March i Mascaró, dues persones antagòniques però que tanmateix s’atreuen.

Guillem Frontera no ha dubtat a dir que “Reis del món” serà un èxit perquè satisfarà totes les categories de lectors en tractar-se d’una novel·la de novel·les. El lector, ha dit, se sentirà literalment segrestat per la solidesa i la fluïdesa narratives fonamentades en l’esforç màxim que s’ha imposat l’autor. Amb aquesta creació, a parer de Frontera, Sebastià Alzamora absorbeix literàriament el passat de March i Mascaró per fer-los presents i projectar-los al futur perquè visquin per a la història.

Per a Cristina Ros “Reis del món” és una novel·la immensa que mascaronianament va i ve constantment d’allò local a allò universal, ben carregada d’idees i de grans frases, i finalment versemblant.

Per a l’autor el nucli de la novel·la és essencialment la llibertat i el poder, i se centra en Joan Mascaró, una persona de curiositat infinita i absoluta, interessat per multitud de temes que contrasta amb l’entotsolament de Joan March, buit de tota base ètica i de qualsevol emoció. Destaca, a més, que allò que uneix tots dos protagonistes és la intel·ligència, encara que per manifestar-la segueixin camins oposats.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.