marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 de desembre de 2016
2 comentaris

QUÈ FER EN NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA A LES ILLES BALEARS?

Ahir vespre a Can Alcover, la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, exposà què farà el seu departament durant el 2017. Posteriorment, Saïd Barceló, de Joves de Mallorca per la Llengua; Maria Antònia Font, representant de l’STEI i de la FOLC, Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana; Tomeu Martí, president del Grup Blanquerna i Jaume Mateu i Martí, president de l’OCB, també exposaren el parer de les seves organitzacions sobre aquest mateix punt. L’acte va ser organitzat pel Grup Blanquerna.

Marta Fuxà exposà la complexitat que ha suposat l’engegada de la seva direcció general, que va fer desaparèixer el Govern Bauzá. Destacà, així mateix, que s’han recuperat les disposicions legals que donen seguretat jurídica al català, que també anul·là José Ramón Bauzá, i el diàleg amb els altres territoris de parla catalana, a més de reincorporar l’arxipèlag a l’Institut Ramon Llull. En paral·lel, enguany s’han reiniciat els tallers de formació per a mares i pares nouvinguts i s’han reforçat els cursos de català, que han comptat amb sis mil inscripcions. Per al 2017 es reforçaran aquestes línies d’actuació, s’intentarà que les administracions públiques incorporin clàusules lingüístiques en els seus contractes, s’avançarà en la regulació dels usos lingüístics en aquestes administracions públiques i els àmbits de l’oci i el lleure ocuparan un lloc preferent en els programes de dinamització que s’engegaran. Quant a aquests programes o actuacions, seguiran el “Pla d’actuacions en matèria de política lingüística per al quinquenni 2016-2021”, que va ser aprovat pel ple del Consell Social de la Llengua Catalana en sessió de 7 de juliol de 2016, i que presenta 136 mesures concretes amb les quals es pot canviar la percepció i el tractament de la llengua pròpia de les illes Balears.

Els participants en la taula rodona posterior a l’exposició coincidiren a assenyalar que s’ha de visualitzar molt més el català en tots els àmbits socials; que s’ha de ser valent i desacomplexat en la presa de decisions que afecten la progressió en l’ús del català; que s’ha de treballar en xarxa amb les altres entitats dels altres territoris de parla catalana que treballen en el mateix sentit; que hi ha d’haver sintonia i col·laboració entre les administracions públiques i la societat civil organitzada, i que s’han de prendre un seguit de mesures que palesin i visualitzin l’interès de l’actual executiu en la progressió en el coneixement, ús i prestigi de la llengua catalana. També s’indicà la necessitat de renovar les eines, el discurs i les estratègies necessàries per enfortir la presència social del català, a partir sempre de dades reals i contrastades, i de tenir clar què entenem per normalització i fins on s’ha d’arribar.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Me parece muy bien lo que no estoy de acuerdo es que teniendo todo el curso de la ESO y un Fp en catalán. No me omologen el catalán por no tener el tercer siclo de primaria y también teniendo un santificado de estudios que también lo hice en catalán. Esto le pasará no solo a mi sino también a muchas personas que no han estudiado la primaria en la illes Baleares y la comunidad autónoma. Lo considero una discriminación en general. He hecho un escrito y me han archivado mis papeles. Considero que con todo el esfuerzo que he hecho y con lo que me acostado me podrían respetar mis estudios. Me siento defraudada y sin ganas de seguir estudiando y mucho menos el catalán ya está bien de pedir. También podrían cambiar el requisito de la primera y pedir otros

  2. Si alguien tiene el mismo problema podríamos hacer un escrito y llevarlo a los periódicos y poner una queja por discriminación. De no homologar el catalán con la Eso por no tener el tercer ciclo de primaria hecho en las illes Baleares y la comunidad autónoma

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.