marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 d'octubre de 2014
0 comentaris

PROPOSTA DE L’OCB PER GARANTIR A L’ARXIPÈLAG LA RECEPCIÓ DE TELEVISIÓ EN CATALÀ

Ahir, dijous 9 d’octubre, a Can Alcover-Espai de Cultura,l’Obra Cultural Balear presentà en roda de premsa una proposta per garantir la recepció plena a les Illes Balears dels canals de televisió en català. Un tema que està d’actualitat davant la reducció del nombre de múltiplex en mans de les comunitats autònomes i del canvi per part del Govern balear del canal pel qual es rep el 3/24.

Enguany s’ha posat en marxa un procés, el “Dividend digital”, pel qual els canals del servei de televisió situats entre el 61 al 69 (banda de freqüències 790-862 MHz) deixaran d’utilitzar-se i seran ocupats pels serveis de telefonia mòbil de 4a generació. D’aquesta manera es podrà introduir una nova tecnologia (LTE), així com assegurar la cobertura de la banda ampla mòbil ultra ràpida al 98% de la població. Aquesta transició haurà d’haver acabat abans de l’1 de gener de 2015 i comportarà la reubicació dels canals de televisió que actualment es troben dins aquesta banda.

El Dividend digital significarà la utilització del canal 65 per als serveis de telefonia mòbil de 4a generació i, per decisió del Govern espanyol, l’eliminació d’un dels 2 múltiplex autonòmics, en concret desapareixerà l’ubicat al canal 65, que actualment ocupen IB3, IB3 HD i Canal 4. Per això, el Govern Bauzá i IB3 ja han començat a fer passes perquè la televisió autonòmica de les Balears es pugui continuar veient.

Des de finals del mes de setembre de 2014, els canals de la CCMA arriben als televisors de les Balears amb la meitat de qualitat que fins aleshores. Sembla que aquesta és una primera passa, ordenada pel Govern Bauzá, per intentar encabir IB3 i IB3 HD al múltiplex del canal 26 per on emeten els 3 canals de la CCMA.

La següent passa ha estat retirar d’aquest múltiplex un dels 3 canals de la CCMA (el 3/24) i passar-lo al multiplex del canal 65, que, com s’ha dir, a final d’any desapareixerà. Falta saber què passarà amb l’altra televisió que emet actualment pel canal “condemnat”, que és Canal 4.

Així, i si no canvien els plans del Govern Bauzá, es perdrà un canal català i els altres 2 de la CCMA es veuran en una qualitat deficient.

Davant aquest panorama i per tal d’assegurar la recepció de canals televisius en català, l’Obra Cultural Balear proposa:

1.- No s’han d’aprofitar els canvis necessaris per a la implementació de la telefonia 4G per fer passes enrere en l’oferta televisiva en català, sinó per fer passes endavant.

2.- Existeixen diverses possibilitats tècniques per mantenir, i fins i tot augmentar, l’arribada de canals en llengua catalana a través de la TDT. En aquest sentit, es podrien usar els dos canals de què disposen els consells insulars per emetre-hi IB3 i IB3 HD, i aprofitar l’avinentesa per complir amb el marc legal que indica que la televisió autonòmica ha de fer desconnexions per a cadascuna de les illes i oferir-hi una intervenció significativa als consells insulars.

3.- Cal eixamplar l’oferta de televisió en català. Cal que IB3 recuperi la llibertat d’elecció de llengua a les sèries i pel·lícules, servei que oferia abans de l’arribada dels actuals dirigents. Cal recuperar TV3 sense amputacions. Els espectadors de Balears han de poder veure sense problemes i amb bona qualitat el Canal 33/Súper 3 i el 3/24, i cal incorporar a la graella el canal d’esports, Esport 3. A més, cal reservar un espai per a una possible recuperació de Ràdio Televisió Valenciana, sí és que torna a emetre a partir de la propera legislatura.

4.- Exigim a IB3 que respecti el mandat legal i estatutari de promoure la llengua pròpia i oficial del país, amb el major respecte al pluralisme lingüístic. Que respecti la llibertat d’expressió, l’objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions i la seva separació nítida de l’opinió, el respecte a l’honor i a la vida privada de les persones -excloent-hi, per tant, el teleporqueria-, la protecció de la joventut i la infantesa, el pluralisme polític, religiós, social i cultural. També consideram de la màxima importància que assoleixi un nivell adient de qualitat tècnica i de continguts, comparable al de les millors televisions autonòmiques en funcionament. I que, com també diu la llei, faciliti i estimuli la seva recepció dins i fora del nostre territori.

5.-Proposam, així mateix, que es facilitin i s’estableixin ajuts per als canals locals que apostin per la nostra llengua.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.